Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pensionister får op til 5 gange mere end ikke-pensionister i denne støtte - som alle i princippet kan få

Velfærd

23/08/2023 10:41

J. Bøgen

CEPOS foreslår at ændre reglerne, så det bliver ens for alle, uanset pension eller ej.

Boligstøtten i Danmark er vidt forskellig afhængig af, om man er pensionist eller ej. Og den er i særdeleshed lukrativ for pensionister, viser ny analyse fra CEPOS. 

En enlig folkepensionist i lejebolig uden opsparing får 15.000 kroner udbetalt i offentlige ydelser i 2023. En væsentlig grund til det høje beløb er, at boligstøtten udgør 3.300 kroner.

”Boligstøtten til pensionister i lejebolig er langt mere lukrativ end boligstøtten til andre borgere. For en enlig folkepensionist uden opsparing udgør boligstøtten 3.300 kroner ud af en samlet husleje på 4.900 kroner. For en ikke-pensionist med samme indkomst og husleje som pensionisten udgør støtten 700 kroner. Det vil sige, at boligstøtten her er mere end fire gange så høj for pensionister som for andre borgere,” siger Jørgen Sloth, fungerende cheføkonom i CEPOS og fortsætter: 

”Der er ikke gode argumenter for, at boligstøtten skal firedobles, når man runder folkepensionsalderen. Det påpegede Pensionskommissionen også. Der bør ikke være aldersdiskrimination. Staten bruger mere end 10 milliarder kroner på skattefri boligstøtte til pensionister, så det er bestemt ikke peanuts, vi taler om,” siger Jørgen Sloth, fungerende cheføkonom i CEPOS.

Lav reglerne om og spar 5,5 mia. kr. om året

Boligstøtten til pensionister er desuden indrettet på den måde, at hvis man som enlig folkepensionist uden opsparing flytter til en bedre lejlighed og går fra at have en husleje på 3.000 kroner om måneden til 6.000 kroner, så koster det ikke en krone for pensionisten. For det hele bliver nemlig betalt gennem højere boligstøtte. 

”Det er voldsomt, at pensionister uden opsparing kan få to tredjedele af deres husleje betalt af de andre skatteydere. For at fjerne aldersdiskriminationen foreslår vi at ændre boligstøtten til pensionister til samme regler som boligstøtte til ikke-pensionister. Det kan ske gradvist i løbet af 10 år fra 2030. Dermed har kommende pensionister god tid til at forberede sig på ændringerne. Forslaget vil give en besparelse på ca. 5,5 milliarder kroner i 2050,” siger Jørgen Sloth, fungerende cheføkonom i CEPOS og fortsætter: 

”Det bør ikke komme som nogen overraskelse, at man bliver gammel. Derfor bør man også selv spare op til sin alderdom og ikke forvente, at de andre skatteydere betaler en stor del af huslejen. Langt de fleste sparer i dag selv op gennem arbejdsmarkedspensioner, men vi skal have den sidste gruppe med. Derfor er det også oplagt at kombinere forslaget om lavere boligstøtte med en udvidelse af den obligatoriske opsparing. Og den lavere boligstøtte øger i sig selv incitamentet til selv at spare op, fordi man typisk ikke vil blive modregnet i boligstøtten med de her foreslåede regler, ”siger Jørgen Sloth, fungerende cheføkonom i CEPOS 

Læs hele analysen her.

Mest Læste

Annonce