Sensorer skal afsløre familiers motionsvaner

Velfærd

03/03/2017 09:48

Professionshøjskolen Absalon

University College Sjælland har nu igangsat et forskningsprojekt i Lolland-Falster Undersøgelsen. Forskerne anvender sensorer til at undersøge familiers fysiske aktivitet.

Projektet har allerede fået stor interesse fra bl.a. TvØst og P4 Sjælland har lavet indslag om det nye projekt, som Adjunkt på sygeplejerskeuddannelsen, Ph.D.-studerende Therese Olsen står bag.

UCSJ University College Sjælland

Professionshøjskolen Absalon hed tidligere University College Sjælland. Skolen er redaktør for eget indhold på DenOffentlige, og deler viden om uddannelse, herunder bl.a digital læring.

Læs mere mere fra Absalon her

1250 familier med
De sensorer, som bliver brugt, måler bevægelse meget præcist. Forskerne kan kortlægge hvor meget, hvor længe og hvor hårdt, forskningsdeltagerne bevæger sig. Derefter kan de lave analyser, som viser, hvordan familiemedlemmer påvirker hinanden. Undersøgelsen har et vigtigt folkesundhedsfokus og kan give nye idéer til, hvordan man kan øge den fysisk aktivitet i familier.

Projektet er en del af Lolland-Falster Undersøgelsen, der er en unik, husstandsbaseret befolkningsundersøgelse. Undersøgelsen skal være med til at skabe ny viden om sundhed, helbred og trivsel i familier på Lolland-Falster. Undersøgelsen ventes at få op imod 25.000 deltagere over de næste fire år.

Therese Olsens forskergruppe består af idrætsforskere på Syddansk Universitet, der er førende i den nye sensorteknologi. Derudover samarbejder hun med projektchefen i Lolland-Falster Undersøgelsen og en idrætsforsker på Høgskulen på Vestlandet i Norge. En institution, der har lang erfaring med måling af fysisk aktivitet hos børn og i befolkningen som helhed.

Projektet er netop gået i gang, og Therese Olsen forventer, at dataindsamlingen er gennemført tidligst i september 2018. Derefter skal forskerne analysere data og skrive forskningsartikler om resultaterne.

Medieomtale
Direkte link til TvEast er her

Direkte link til P4-omtale her

Omtale på TvEast på webside

Fakta: Finansiering og støtte

Lolland-Falster Undersøgelsen er finansieret af Region Sjælland, Nykøbing Falster Sygehus og Lolland og Guldborgsund Kommuner. Projektchef Randi Jepsen har fået tildelt forskningsmidler fra Region Sjælland og Nykøbing Falster Sygehus til indkøb af det nødvendige udstyr. Therese Olsen har fået forskningsmidler fra Edith og Henrik Henriksens Mindelegat. Ved Forskningens Dag - onsdag den 14. september 2016 - modtog hun – i konkurrence med 85 andre – desuden et rejselegat på 10.000 kroner fra Region Sjælland for bedste poster.

Fakta: Om Lolland-Falster Undersøgelsen
• Lolland-Falster Undersøgelsen er det hidtil største forskningsprojekt på Lolland-Falster.
• Det er første gang i Danmark, at der bliver gennemført en så omfattende undersøgelse i et landområde.
• Mere end 50.000 borgere på Lolland-Falster vil over en periode på fire år få en invitation til at være med. Det svarer til op mod halvdelen af områdets befolkning.
• Der er op mod 100 forskere tilknyttet. De forsker i alt fra kræft, diabetes og nyresygdomme til livskvalitet, folkesundhed og social ulighed.
• Lolland-Falster Undersøgelsen er for hele familien. Også børn helt ned til 0 år.
• Undersøgelsen har fokus på husstande. Det gør det muligt at forske i sammenhænge mellem sundhed, arv og familiemønstre. Det er unikt, også på verdensplan.

Therese Olsen: 72482794, email: [email protected]

Læs mere

Mest Læste

Annonce