Foto: Shutterstock

Spekulation i profit på velfærd skal stoppes

Velfærd

27/09/2020 11:21

Regeringen har efter vedvarende pres fra organisationer på socialområdet præsenteret et udspil, der skal stoppe spekulationen i profit på private bo- og opholdssteder for udsatte børn, unge og voksne.

”Et kæmpe skridt i retningen mod at sikre kvaliteten på tilbuddene til nogle af de svageste borgere.”

Sådan kategoriserer tre fagforbundsformænd og næstformænd de tanker, social- og indenrigsminister Astrid Krag torsdag aften præsenterede.

Regeringen vil gøre op med de mange eksempler på profitbaroner - ejere af bosteder, som på den ene eller anden måde trækker skattekroner væk fra tilbuddene og ud til privatforbrug.

”Penge, der er afsat til velfærd, skal gå til velfærd – ikke til dyre vaner hos ejeren af bostedet. Derfor er det virkelig positivt, at regeringen nu vil ændre lovgivningen,” siger næstformand i FOA Thomas Enghausen.

”Motivet for at drive et bosted skal være at sikre den bedst mulige kvalitet for børn, unge og voksne. Når vi fjerner det motiv, der hedder profit, sikrer vi, at fokus er på netop kvaliteten,” siger formand for Socialpædagogerne Benny Andersen.

Regeringen vil samtidig styrke socialtilsynene.

"Kontrollen med tilbuddenes økonomi skal styrkes, og derfor er det rigtig positivt, at Socialtilsynet nu får flere muskler. Man skal ikke blive mangemillionær på udsatte børn," siger næstformand i Dansk Socialrådgiverforening Ditte Brøndum.

Ifølge social- og indenrigsministeren vil regeringen tage udgangspunkt i lovgivningen på friskoleområdet – noget som også FOA og Socialpædagogerne har foreslået.

Mest Læste

Annonce