Foto: Mænds Mødesteder, sundmand.dk

Sundhed er også samvær: Her står man(d) skulder ved skulder

Velfærd

28/08/2017 13:15

Professionshøjskolen Absalon

I Strøby på Stevns ligger Mænds Mødesteder. Her handler sundhed ikke om salat, men om socialt samvær.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Godt gemt for enden af en smal grusvej i den lille landsby Strøby på Stevns ligger Mænds Mødesteder. I døren står stedets formand og iværksætter Per Jensen og venter på os. Han er tydeligvis stolt af det sted, han har skabt.

UCSJ University College Sjælland / Absalon

Professionshøjskolen Absalon hed tidligere University College Sjælland. Skolen er redaktør for eget indhold på DenOffentlige, og deler viden om uddannelse, herunder bl.a digital læring.

Læs mere mere fra Absalon her

Det har han også god grund til, for der er ofte fuldt hus i den tidligere husflidsskole. De godt 70 faste brugere kommer her for at spille kort og dart. Der bliver arrangeret fisketure og lavet mad. Der bliver arbejdet i træværkstedet og eksperimenteret med ”EDB” – som mange i den ældre generation stadig insisterer på at kalde computerne.

“De fleste mænd, der kommer i huset er enten pensionister eller førtidspensionister. De kommer her for at have nogen at snakke med. En del af de mænd, der kommer her, er gået lidt i stå. Det kan der være mange forskellige årsager til. Men her får de gang i livet igen. Her er der en stemning og et sammenhold, der giver skub til resten af deres liv – og det er, hvad jeg vil kalde sundhed i praksis,” fortæller Per Jensen, inden han slår fast: ”Der er ikke noget så usundt som ensomhed – og den gør vi noget ved her.”

Sundhed i praksis

Da Per Jensen i sommeren 2016 var gæst i Aftenshowet på DR1 i forbindelse med Mens Health Week, sad Morten Bek hjemme i Greve og så med. Efter at have set Per Jensen fortælle om fællesskabet i Mænds Mødesteder, var Morten Bek ikke i tvivl. Han ville være med.

Kort efter ringede Morten til Per Jensen og blev inviteret ned til Mænds Mødesteder i Strøby. Siden har han kørt de godt 30 km fra Greve til Strøby flere gange om ugen. For nylig modtog Per Jensen en ny opringning. Denne gang var det Morten Beks kone, der var i røret. Hun ville gerne takke Per Jensen, og alle de andre i huset i Stevns, for at have reddet hende og Mortens ægteskab.

Andre har da også fået øjnene op for det særlige ved mødestedet i Strøby. I slutningen af november 2016 vandt Per Jensen og Mænds Mødesteder således Region Sjællands årlige sundhedspris for at gøre en særlig sundhedsfremmende indsats i regionen.

Relationel Velfærd

KONFERENCE om Relationel Velfærd den12. oktober på Sjælland - læs mere her

I samarbejde med Professionshøjskolen Absalon sætter DenOffentlige fokus på relationel velfærd.

Der er behov for at gentænke velfærden – og de organisationer og professioner, der arbejder for at skabe den – så den i højere grad understøtter de liv, borgerne lever eller ønsker at leve, mere end blot at leve op til fastlagte regler og standarder.

For at sætte behovet for den udvikling ind i en forståelsesramme arbejder flere og flere med begrebet relationel velfærd.

Alle kan bidrage til temaet her på DenOffentlige ved at skrive til redaktionen.

”Når man kommer derned, så mærker man tydeligt det stærke fællesskab. Det går lynhurtigt. Det er ikke sundhed, der bliver snakket mest om. Men i stedet er der et fællesskab – uden en masse krav og med mulighed for at vende de små og store ting i livet. Det er sundhed i praksis,” sagde medlem af regionsrådet, Nicolai Nicolaisen (S) i forbindelse med overrækkelsen af prisen og de kr. 30.000, der fulgte med den.

Sundhedsudfordringerne er da også til at tage og føle på for den mandlige del af befolkningen. Danske mænd lever nemlig adskillige år kortere end danske kvinder. Næsten dobbelt så mange mænd som kvinder dør før de fylder 65 år og mænd over 75 år er den befolkningsgruppe, der hyppigst begår selvmord.

“Der er nogle, der mener, at mænds sundhed alene øges gennem det at komme ud af døren og motionere – jeg mener, at sundhed er noget andet. Det handler mindst lige så meget om socialt samvær,” siger Per Jensen.

Værkstedet er vigtigt

Mænds Mødesteder findes flere steder rundt om i landet og inspirationen er hentet fra udlandet. I både Australien og Irland findes nemlig tilsvarende steder, der bliver kaldt ”Men’s sheds” (mænds skur, red.). Og tanken bag mødestederne er da også, at de skal fungere lidt ligesom et skur i baghaven. Som et sted, hvor man kan mødes om praktiske og meningsfulde projekter og få sig en sludder og en kop kaffe.

Og det er da også værkstedet, der er vores næste stop i huset. Ifølge Per Jensen er værkstedet som det helt centrale rum for mødestedet fordi mændene her kan mødes om noget praktisk og skabe noget sammen.

”Hvis du vil have en mand i tale, skal du altså ikke sætte ham ned ved et bord med to stearinlys og en pakke kleenex. Mænd snakker skulder mod skulder, og de skal gerne save i et bræt eller sparke lidt dæk sammen, før de snakker om de problemer, der kan være forbundet med det, at være en ældre mand,” har Per Jensen fortalt journalisten bag en helsides artikel fra Kristelig Dagblad om stedet, der netop er blevet hængt op på opslagstavlen i stuen.

Udover de faste gåture, stolegymnastikken og madaftenerne bliver der også sat gang i mange små renovationsprojekter på både huset og i haven. Der er mange forskellige ressourcer samlet i huset, og alle er gode til at byde ind med det de kan – eller lidt overskydende værktøj, hvis der er noget, der mangler.

“Der er ingen, der er faglærer på noget her – vi hjælpes bare ad. Det er det hyggelige samvær omkring det, der er det vigtigste. Ikke hvor pænt det bliver,” fortæller Thorkild Jørgensen, der dagligt kommer i huset.

I værkstedet er der plads til at vende de ting, som mændene ikke finder det naturligt at vende andre steder. ”Der er nogen ting, det er svært at vende med konen eller familien derhjemme”, siger Per Jensen og fortsætter: ”Kommunens stereotype hvide lokaler er heller ikke fremmende for at mødes – der kan tages en anden dialog her. Her bliver man mødt som den man er og kan dele sine bekymringer og tale om der, hvor livet gør ondt. Det er den mulighed, der opstår med møderne her.”

”Her står man(d) skulder ved skulder”

Den unikke stemning, som man hurtigt oplever hos Mænds Mødesteder er drevet af mændene selv. Skal de selv pege på det afgørende for stedet succes, er der ingen tvivl. ”Her står man(d) skulder ved skulder”, som stedets slogan passende hedder. Det handler om, et fællesskab bygget på frivillighed. Der er ingen mødepligt og ingen formelle pligter eller ansvar. Måske netop derfor tager alle så meget ansvar på sig og udviser en stor grad af åbenhed og hjælpsomhed for andre, der kommer i huset.

Jan V. Jensen, der har påtaget sig at være husets PR- og internetansvarlige, fortæller: “Jeg laver frivilligt forpligtende aftaler med mine venner, mændene her i huset, fordi jeg har lyst til det. Det er blandt andet fordi, vi har en meget velmenende og ærlig jargon. Det unikke i rummet her er, at det tilladt at gå fra debat til diskussion – der bliver ikke råbt højt, men vi er gode til at kunne være uenige. Og det er simpelthen så sigende omkring, hvad et særligt godt og stærkt fællesskab bygger på.”

En anden vigtig forudsætning for stedet succes er Thorkild Jørgensen og Jan V. Jensen slet ikke i tvivl om. Det handler husets store ildsjæl og drivkraft: “At skabe sådan et sted her handler ikke kun om lokaler. Det handler også om at finde manden – og her har vi været rigtig heldige. Pers drivkraft er enorm, og han kan snakke med alle mennesker,” fortæller Thorkild Jørgensen.

 

Fakta-boks:
Mænds Mødesteder Stevns er en del af det nationale netværk af Mænds Mødesteder. I skrivende stund findes der 20 lokale Mænds Mødesteder rundt om i landet. Læs mere på www.sundmand.dk

 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.