Venstre er klar til at bruge forældrepålæg overfor familier med børn der mobber.

Venstre: Mobning skal koste af børnechecken

Venstre præsenterer fredag et udspil, der skal styrke kampen mod mobning i landets folkeskoler.

Der skal skæres i børnechecken hos de forældre, der har et barn, som mobber andre - hvis forældrene vel at mærke ikke vil være med til at løse problemet.

Sådan lyder et af budskaberne i et stort Venstre-udspil, der vil øge indsatsen mod mobning, og som bliver præsenteret fredag.

Det siger Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, til Ritzau.

                   Læs også: Forældre: Økonomisk straf stopper ikke mobning

- Når alt kommer til alt, så har forældrene en meget, meget vigtig rolle, når det handler om mobning. Derfor er det nødvendigt at have en sanktionsmulighed over for de forældre, der ikke vil involvere sig i at være med til at løse det.

- Man kan allerede trække forældre i børnechecken, hvis de ikke lever op til forældrerollen. Det skal man også kunne, hvis forældre har et barn, der mobber meget, men forældrene ikke vil deltage i at løse problemet, siger Inger Støjberg.

Det vil i praksis være skolelærerne, der får øje på problemerne, og som så overlader det til en sagsbehandler at vurdere, om forældrene er så passive, at de skal straffes på pengepungen, siger Inger Støjberg.

- Jeg ved konkret, at der er forældre, der ikke vil være med til at stoppe mobningen, selvom det er de færreste, siger hun.

Som en del af en række målrettede initiativer vil Venstre blandt andet efteruddanne lærerne på området og gennemføre en antimobbekampagne på alle landets skoler. 

Inger Støjberg peger på, at de skoler, som yder en stor indsats mod mobning, ofte lykkes med det. Derfor skal der også være sanktioner mod de skoler, der ikke tager problemet alvorligt nok.

- Hvis en skole ikke gør indsats mod kendt mobning, så skal skolen have en påtale, og det skal gøres offentligt tilgængeligt, at der er udfordringer med mobning på den enkelte skole. Det er jeg ikke i tvivl om, får skolelederne til at fokusere på det, siger hun.

Inger Støjberg understreger, at mobning kan have konsekvenser for den enkelte udsatte resten af livet, og derfor er det vigtigt at øge fokus på området. I Danmark oplever næsten hver femte elev i 4.-6. klasse at blive mobbet, siger hun.

Venstre vil drøfte initiativerne mod mobning med de øvrige partier omkring satspuljen - hvilket vil sige alle partier undtagen Enhedslisten - for at finde midler til kampen mod mobning.

 

FAKTA: Sådan vil Venstre mobningen til livs
Der skal skæres i børnechecken hos mobbernes forældre, hvis de ikke tager mobningen alvorligt, siger Venstre.

Fredag præsenterer Venstre et udspil med en række initiativer, der skal komme mobning i landets folkeskoler til livs.

Her følger en række af initiativerne:

* Forældre til barn, der mobber andre, skal skæres i børnechecken, hvis ikke forældrene vil være med at til at hjælpe med at løse problemet.

* Det skal være offentlig tilgængelig information, hvis nogle skoler ikke griber ind, selv om de er informeret om mobning på skolen.

* Der skal følges bedre op på trivselserklæringer på skolerne, som peger på problemer med mobning. Det skal gøres for at finde ud af, om problemet bliver løst.

* Der skal gennemføres en antimobbekampagne på tværs af alle landets skoler. Kampagnen skal tage udgangspunkt i viden om, hvad der virker.

* Red Barnet og Mary Fondens kampagne "Fri for Mobberi" skal udbredes til endnu flere skoler og institutioner.

* Der skal være et samarbejde mellem politikere og de sociale medier - eksempelvis Facebook. De skal arbejde sammen om en kampagne, der synliggør redskaber, der kan bekæmpe onlinemobning.

* Lærerne skal efteruddannes bedre i at håndtere mobning.

* Midlerne til initiativerne skal komme fra Satspuljen.

Kilder: Venstre

/ritzau/

Emneord: Mobning, Børnecheck, Forældrepålæg
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 27.02.15 Niels Christian Barkholt
  Sanktioner kan skade børnene

  Det er ikke første gang, vi ser dette forslag. Vi kan i Dansk Socialrådgiverforening blot konstatere, at sanktioner fx i form af at trække forældre i børnepengene ikke virker i forhold til at fremme social forandring hos børn og unge, som mistrives. Det viser flere undersøgelser. Det som virker er en social indsats, dialog, motivation og et tæt forpligtende samarbejde med forældrene. Det vil være en god investering. Hvis man trækker i børnepengene har det direkte skadevirkninger. Familien bliver yderligere presset, og det vil ramme familier, som i forvejen er marginaliseret og som har en svag økonomi. Det vil spille søskende og øvrige familiemedlemmer ud mod hinanden, fordi der vil være en, som vil være "skyldig" i, at pengene nu bliver trukket. Det vil skabe mere pres generelt på forældrene. De skal måske arbejde mere eller låne penge og det tærer på overskuddet til at være gode forældre for børnene. Alt i alt så forstærker man blot en nedadgående negativ spiral for både børn og forældre. Det er faktisk et forslag, der kan forstærke sociale problemer hos børn.

  Lyt til eksperterne - dvs. skolelærerne, socialrådgiverne og pædagogerne, som arbejder med børn i risiko i hverdagen. Der er skabt talrige gode initiativer i forhold til at styrke det tværfaglige samarbejde. Vi har rigtig gode erfaringer med, at socialrådgivere nu er placeret ude på skolerne. Det giver mulighed for en tidlig forebyggelse. Socialrådgiverne yder tæt faglig sparring og er der problemer, som ikke kan afhjælpes på skolen, så kan der blive skabt en hurtig bro til forvaltningen gennem socialrådgiveren i forhold til at få mere hjælp i gang. Mobning har også været højt på dagsordenen i mange år. Her er der virkelig foregået en metodeudvikling, som bl.a. handler om at sætte ind overfor hele miljøet i klassen. Det som der i stedet for mangler er en indsats for at styrke forebyggelsen ude lokalt på skolerne og at skabe en kanal til systematisk at dele de gode erfaringer. Det mangler vi til gengæld en infrastruktur for vidensdeling, der kan. Den kode er til dels blevet knækket, men vi mangler at komme helt i mål. Inger Støjberg - lad os gå sammen om at styrke den indsats - bedre forebyggelse og vidensdeling.

  Mange hilsner,
  Niels Christian Barkholt
  Næstformand
  Dansk Socialrådgiverforening

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også