Verdens største blodbad startede i dag for 100 år siden

Slaget ved Verdun er blevet symbolet på krigens meningsløshed, men i dag også på tysk-fransk forsoning.

Det hele varede i 300 dage. Mens det stod på, blev i gennemsnit 1000 tyske og franske soldater dræbt hver eneste dag. De kæmpede i et inferno, hvor 200.000 granater dagligt haglede ned over dem.
 
Søndag er det 100 år siden, at slaget ved Verdun begyndte midt i Første Verdenskrig. Kampene varede fra 21. februar 1916 til omkring 18. december samme år.
 
Det blev krigens længste slag og et af verdenshistoriens blodigste.

Da det hele var slut, var 300.000 tyske og franske soldater dræbt eller savnet. Hvis man tæller de sårede og krigsfangerne med, mistede Tyskland og Frankrig tilsammen 750.000 kampklare soldater.

Mange hundrede dansksindede fra det nuværende Sønderjylland, der dengang var tysk, deltog også i kampene, men det nøjagtige antal kendes ikke.
 
Det var Tyskland, der indledte slaget ud fra en forventning om, at den franske hær ville miste flere soldater end den tyske og dermed forbløde først.
 
Claus Bundgård Christensen, der er historiker ved RUC og har forsket i slaget, siger, at soldaterne så frem til det "med angst og bæven, når de hørte, at de skulle til fronten ved Verdun".
 
- Soldaterne kaldte selv fronten ved Verdun for "kværnen". Det var et af de mest frygtede frontafsnit overhovedet, og det blev også i samtiden et symbol på krigens meningsløshed på grund af det enorme slagteri, siger han.
 
Hvis vindretningen var rigtig, kunne man høre slaget flere hundrede kilometer væk døgnet rundt. På op til 20 kilometers afstand kunne man mærke jorden ryste på grund af granaternes nedslag.
 
- Man kunne fysisk se fronten, længe før man var der. Der trak en gullig smog hen over fronten som følge af de intensive bombardementer, siger Claus Bundgård Christensen.
 
Ved landsbyen Douaumont, der blev fuldstændig udslettet under kampene, ligger 16.000 franske soldater begravet under hvide kors på en gigantisk græsplæne.
 
I det såkaldte "benhus" - en 137 meter lang bygning ved siden af - ligger knoglerne af 130.000 tyske og franske soldater, som ingen ved, hvem er.
 
Skyttegravene var mange steder brudt sammen, og soldaterne kæmpede fra granathul til granathul. Yderligere 80.000 soldater blev aldrig båret væk, da de var faldet.
 
Efterhånden blev de begravet i slagmarkens mudder, og når der i dag bliver bygget i områderne omkring Verdun og arbejdet i skovene, bliver der stadig fundet soldater, der døde i det voldsomme slag for 100 år siden.
 
- I sidste uge blev der fundet fire soldater mere, siger Élodie Farcage, der er kommunikationsmedarbejder ved krigsmindet i Douaumont.
 
Slaget ved Verdun endte uafgjort. Tyskland og Frankrig mistede omtrent lige mange soldater, og fronten havde næsten ikke rykket sig, da det omsider var slut.
 
Tyskland tabte krigen to år senere, men selv efter endnu en verdenskrig står Verdun stadig som selve symbolet på krigens rædsler.
 
- Det viste os, at der ikke er nogen grænse for, hvad mennesker kan gøre ved hinanden, siger Philippe Hansch, der er leder af det fransk- og EU-støttede Verdensfredscenter i Verdun.
 
Men i dag er Verdun også blevet symbolet på tysk-fransk forsoning, efter at de to landes daværende ledere, forbundskansler Helmut Kohl og præsident François Mitterrand, i 1984 stod hånd i hånd netop der i 70-året for starten på 1. Verdenskrig.
 
Den 29. maj i år mødes også de nuværende ledere, Angela Merkel og François Hollande, ved Verdun i 100-året for det morderiske slag.
 
- De vil sikre, at man ikke glemmer, hvad der skete. Og de vil sende en besked til alle om, at vi skal arbejde tæt sammen, så det aldrig sker igen, siger Philippe Hansch.
 
FAKTA: Det store slag der endte uafgjort efter 300 dage
Søndag er det 100 år siden, at Første Verdenskrigs længste og et af historiens blodigste slag begyndte.
 
* Slaget ved Verdun startede med en tysk offensiv 21. februar 1916 og varede i 300 dage til omkring 18. december samme år. Det endte uafgjort.
 
* Det blev det længste slag i Første Verdenskrig og et af verdenshistoriens blodigste.
 
* 300.000 tyske og franske soldater blev dræbt. 80.000 af dem forsvandt i slagmarkens mudder og er aldrig fundet. Yderligere mindst 130.000 er fundet, men aldrig identificeret.
 
* Regner man sårede og krigsfanger med, var de samlede tabstal omkring 750.000.
 
* I alt menes det, at der blev affyret 60 millioner granater. Det er 200.000 om dagen.
 
* Mange hundrede dansksindede fra det nuværende Sønderjylland, der dengang var en del Tyskland, deltog i kampene. Det nøjagtige antal kendes ikke.
 
* Verdun er både blevet symbolet på krigens meningsløshed, men i dag også på tysk-fransk forsoning.
 
* 22. september 1984 - i 70-året for starten på Første Verdenskrig - stod de daværende tyske og franske ledere, forbundskansler Helmut Kohl og præsident François Mitterrand, hånd i hånd ved Verdun for sammen at ære de døde og markere de to landes forsoning.
 
* Den 29. maj i år mødes også de nuværende ledere, Angela Merkel og François Hollande, ved Verdun i 100-året for det blodige slag.
 
/ritzau/
Emneord: Første Verdenskrig, Slaget ved Verdun
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.