Vi har vi ikke råd til tillidsbrud

I Danmark stoler vi på hinanden, og derfor har vi ikke råd til tillidsbrud. Når vi bliver indlagt, stoler vi på at vores system og vores læger vil gøre alt for at gøre os raske.

I Danmark stoler vi på hinanden, og derfor har vi ikke råd til tillidsbrud. Når vi bliver indlagt, stoler vi på at vores system og vores læger vil gøre alt for at gøre os raske. Alligevel bliver nogle patienter mere syge, mens de er indlagt, fordi de bliver smittet under indlæggelsen og i værste fald dør nogle af dem af en udefrakommende infektion. Det er ikke, hvad vi forventer som borgere.
I Region Syddanmark vil man gerne have en høj grad af patientsikkerhed. Det skal være trygt at blive indlagt. Men problemet er komplekst. De store udfordringer kan ikke løses alene ved at vaske hænder oftere, gøre mere rent eller give patienter enestuer. Problemets løsning ligger gemt i data, og derfor bliver adgangen til brug af data i fremtiden vigtig, for at et sygehus i den offentlige sektor kan reagere hurtigt på baggrund af mønstre, som kunstig intelligens kan finde i data. På den måde kan de uønskede sygehusinfektioner forebygges, med målrettede omkostningseffektive tiltag.
I Region Syddanmark er man gået foran og har sammen med SAS Institute realiseret de ønsker, som Regionen har om at skabe større sikkerhed for indlagte patienter ved brug af avancerede analysemodeller. Det betyder, at man i dag bruger mønstre, som bliver fundet i data, af kunstig intelligens, som baggrund for at træffe beslutninger om, hvad man skal gøre, for at undgå uønskede sygehusinfektioner. Softwaren fra SAS leverer altså ikke løsninger, men beslutningsstøtte til både klinikere og ledelser, som de kan vælge at handle ud fra.
At Region Syddanmark har taget hul på brugen af data på denne måde har skabt genklang langt ude i Europa, og det er bemærkelsesværdigt, at en dansk region har taget dette skridt.
Om kort tid skal Lægelig direktør Peder Jest, Odense Universitetshospital, og Professor Jens Kjølseth Møller, Sygehus Lillebælt, præsentere deres løsning på en stor international analytisk kongres i Milano. Her mødes nysgerrige innovatorer, der arbejder systematisk med brug af data, for at udveksle og præsentere deres viden og deres erfaringer inden for ny teknologidrevet innovation.
De to danske læger forventer at kunne dele deres erfaringer med deltagere fra både Europa og USA. Interessen for Region Syddanmarks arbejde er stor, og det er på kongressen muligt for deltagerne at booke møder med de danske innovatorer.
Nyheden om, at Region Syddanmarks innovative tiltag er også nået Christiansborg. Sophie Løhde udtalte bl.a. i en pressemeddelelse udsendt af SAS Institute den 17. september efter et virkomhedsbesøg: ” Det er sådanne løsninger, vi skal blive bedre til at tage i brug i den offentlige sektor.”
Jeg kan ikke være mere enig.

SAS Institute Danmark på DenOffentlige.dk SAS Institute er verdens største privatejede leverandør af analysesoftware og relaterede services. Vores analytiske redskaber hjælper beslutningstagere hos flere end 300 offentlige kunder i Danmark...
Aktivitet: Artikler: 22 | Events: 2 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
  • 21.09.18 Anne-Marie Krogsbøll
    Hvor klog er den AI?

    Har den kunnet regne ud, at man for at undgå sygehusinfektioner skal have tid til god håndhygiejne, penge nok til ordentlig rengøring og rene senge og tid til ordentlig pleje, herunder ordentlig sårpleje, og - meget vigtigt - have ansat et passende antal hygiejnesygeplejersker? I så fald kan den det samme, som vi lærte på jordemoderskolen for 30 år siden.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også