Kortspil skabte debat om innovatør-udfordringer

Ledelse

30/06/2015 14:00

Paul Sauer

COI har sat syv typer offentlige innovatører på kortform. Det var udgangspunkt for en givtig debat om innovatørernes hverdag og udfordringer ved centrets Innovationscafé 9. juni.

Hvem er du?

”Vi begynder med en lille leg – find én, I ikke kender!”

De omkring 40 fremmødte ved Innovationscaféen hos Center for Offentlig Innovation bliver beordret op af stolene og stiller sig over for hinanden to og to.

I hånden har hver deltager et lille sæt ”spillekort” med syv forskellige arketyper på innovatører i den offentlige sektor. Arketyperne har navne som ”Acceleratoren”, ”Medspilleren” og ”Missionæren”. Nu skal cafédeltagerne afgøre, hvem de selv og deres samtalepartnere ligner mest.

Baggrunden er en undersøgelse med interviews og observationer, som innovationsvirksomheden Innoba har udført sammen med Center for Offentlig Innovation.

Undersøgelsen er denne tirsdag eftermiddag bragt i spil for at skabe erfaringsudveksling om offentlig innovation hen over lidt snacks og en lille stribe debatoplæg.

Innovatør-typer fordelte sig ved bordene

Deltagerne har tilsyneladende ingen problemer med at tage de syv arketyper på sig, for de fordeler sig villigt ved bordene med syv ”Ildsjæle”, ni ”Konsulenter” og så videre, indtil gulvet er tomt og stolene besat.

Den første oplægsholder er Cathrine Lippert fra Digitaliseringsstyrelsen, hvor hun til daglig arbejder med åbning af offentlige data og open government. Lippert er uden at protestere programsat som ”Ildsjæl”, men slår sig alligevel lidt i tøjret.

”Jeg vil faktisk definere mig selv som en kombination af en Ildsjæl og en uofficiel Missionær,” begynder hun – og slår dermed temaet for resten af dagens diskussioner an: De udfordringer, man møder som innovationsaktiv offentlig ansat, og hvordan man løser dem.

For Cathrine Lippert er udfordringen især at få andre i organisationen med på vognen – og det kræver mere end bare en ”Ildsjæl”, forklarer hun:

”Egentlig har jeg ikke mandat til at missionere, men jeg er nødt til det, hvis jeg skal løse de opgaver, jeg skal løse.”

Hele organisationen skal med

Også den næste oplægsholder, enhedschef og ”Accelerator” Anders Klöcker fra NaturErhvervsstyrelsens Center for Innovation, taler om at at få hele organisationen med.

”Det er enormt vigtigt at skabe konsensus om, hvad innovation er i organisationen – for det er et begreb, der kan indeholde ubegribeligt meget,” siger han.

Anders Klöcker forklarer, at han i sin konkrete tilgang sørger for at ”stjæle med arme og ben”. Bl.a. inspireret af Socialforvaltningen i Københavns Kommune tænker han derfor i fire bundlinjer – nemlig legalitet, effektivitet, effekt og høj kundetilfredshed.

”Vi ser os selv som dem, der skal løfte de to parametre effekt og kundetilfredshed – men nu har jeg lige hørt fra Helle Vibeke, at nu snakker hun om fem bundlinjer.”

”Helle Vibeke” er Helle Vibeke Carstensen fra Socialforvaltningen i København.

Springet fra innovation til implementering

De to oplæg skaber en livlig debat ved bordene, hvor der bl.a. bliver talt om business-cases, stigende professionalisering af innovationsarbejdet, DJØF’icering, nudging, netværk og strategi.

Dagens sidste oplægsholder er ”Konsulent” Thit Fredens fra Region Hovedstadens Enhed for Forskning og Innovation.

”Vi definerer innovation som noget, der er nyt, nyttigt og nyttiggjort. Og nu taler vi ikke længere så meget om, hvad Innovation er, men rigtig meget om det sidste punkt – at det skal nyttiggøres. Hvordan bliver det implementeret, og hvordan kan vi skalere det?” siger hun.

Thit Fredens forklarer, at hendes enhed bl.a. kortlægger innovationsmiljøerne på de enkelte hospitaler for at finde gode løsninger, der kan spredes til hele regionen – men at der til tider skal kæmpes mod en trang til at finde på de nye løsninger lokalt.

En anden vigtig opgave for Thit Fredens og hendes kolleger er at åbne hospitalerne for virksomheder, der gerne vil byde ind med løsninger.

Her er nøglen til succes at holde et knivskarpt fokus på, at nyskabelserne skal være behovsdrevne, mener innovationskonsulenten.

”Gå og snus rundt nede i klinikken og find ud af, hvad der egentlig er brug for,” opfordrer hun.

Debat gav ny energi

Dagen afsluttes med en lille paneldebat, der bl.a. handler om vigtigheden af videndeling, netværk, mod og en robust personlighed hos den innovatør, der skal kæmpe for forandringer.

Efterfølgende glæder adskillige cafédeltagere sig over et par givtige timer.

”Det er rigtig vigtigt at komme og høre andres konkrete erfaringer – ligesindede, som kæmper med de samme udfordringer,” siger Signe Nielsen, fuldmægtig i NaturErhvervstyrelsen.

”Det er helt nyt for mig, at det her findes,” siger kommunikationskonsulent Jakob Bo andersen fra Miljøministeriet – som er helt på det rene med at være ”Turist” – typen, der er interesseret i innovation, men ikke arbejder med det endnu.

”Det kreative og nyskabende synes jeg er spændende, og det kunne jeg godt tænke mig at arbejde mere med,” siger han.

Helle Vibeke Carstensen, kontorchef med ansvar for organisationsudvikling i Københavns Kommunes socialforvaltning, smiler bredt.

”Jeg får helt vildt meget energi af sådan noget som det her,” siger hun og fortæller, at hun har bestilt en hel stabel kortspil for at dele dem ud til sine chefkolleger i kommunen.

Innovationscaféen fandt sted 9. juni og var den anden af slagsen.

Du kan læse mere om de syv arketyper her: Arketyper

Du kan gratis få tilsendt kort med de syv arketyper ved at skrive til [email protected]

Mest Læste

Annonce