Vil du have førtidspension? Så flyt

I nogle kommuner tildeles der langt flere førtidspension end i andre. Nyt lovforslag vil betyde, at det måske bliver lettere at kommen gennem nåleøjet til en førtidspension.

Din bopæl kan have afgørende betydning for, hvorvidt du får tilkendt en førtidspension. For der er store forskelle kommunerne i mellem på, hvor mange førtidspensioner, der tilkendes. Det viser nye tal, som Ugebrevet A4 har trukket hos Jobindsats.dk.
 
Tallene viser, hvor mange unikke borgere per 10.000 indbyggere i i hver kommune, der i 2017 for første gang får bevilliget en førtidspension.
 
Spændet i antallet af førtidspensioner går fra 64,5 per 10.000 indbyggere på Bornholm, mens Københavns Kommune eksempelvis kun giver 9,2 førtidspensioner per 10.000 indbyggere. Landsgennemsnittet er 26,9.
 
Det kan potentielt være et problem, hvis bopælen får afgørende betydning for tilkendelsen af førtidspension, forklarer post.doc og forsker ved Aalborg Universitet Iben Nørup.
 
- Man kan ikke sammenligne de meget rige kommuner med områder som eksempelvis Lolland-Falster. Der er en social ulighed geografisk. Men ser vi på mønstrene hidtil, er der også forskelle, vi ikke kan forklare.
 
- Hvor kommuner, der er sammenlignelige, har forskellige tilkendesesgrader, fordi politikken og fortolkningen af loven er forskellig, siger Iben Nørup til Ugebrevet A4.
 
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) slår i et nyt lovforslag fast, at hvis det ikke er realistisk, at et såkaldt ressourceforløb vil udvikle borgerens arbejdsevne, skal borgeren tilkendes førtidspension.
 
Hos Kommunernes Landsforening (KL) lyder meldingen, at lovændringen vil få en effekt i de kommuner, der har været usikre på, hvor stramt man har skulle tolke de gældende regler, fortæller kontorchef Henrik Thomassen fra KL. 
 
- Nogle kommuner får et vink med en vognstang om, at der er sager, hvor man i fremtiden skal give en førtidspension på et tidligere tidspunkt. Det vil betyde, at borgere, der før har siddet i ressourceforløb uden ret beset at have udsigt til at komme tættere på arbejdsmarkedet, nu hurtigere vil kunne få førtidspension, siger Henrik Thomassen til Ugebrevet A4.
 
Emneord: 110418, Førtidspension, Bornholms Kommune, Københavns Kommune, Iben Nørup, Henrik Thomassen, KL
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også