Vismænd viser en holdbar vej til lavere pensionsalder

Politikerne kan ifølge de økonomiske vismænd skrue ned for tempoet i pensionsalderens stigning uden at sætte dansk økonomi over styr.

Dansk økonomi er så sund, at det er muligt at give danskerne flere år på folkepension uden at give køb på den økonomiske holdbarhed, lyder det fra de økonomiske vismænd. Det skriver Jyllands-Posten.
En række store pensionsselskaber har igennem de seneste dage sammen med fagbevægelsen rejst kritik af den politiske beslutning om at lade folkepensionsalderen stige fra næste år og formentlig resten af dette århundrede. Nedslidte danskere risikerer at blive efterladt uden indtægtsgrundlag, lyder kritikken.
»Der er lagt op til en ret skarp stigning i folkepensionsalderen. Hvis det viser sig ikke at være helt realistisk, og der kommer et pres på politikerne for at sænke tempoet, har vi prøvet at lave et alternativt forløb,« siger overvismand professor Michael Svarer til Jyllands-Posten.


Vismændenes model tager tempoet ud af den gradvise forhøjelse af folkepensionsalderen efter 2030, hvor Folketinget allerede har vedtaget, at folkepensionsalderen skal stige til 68 år. Modellen sigter efter, at alle generationer får en lige stor andel af livet som folkepensionister, mens den nuværende model går efter, at alle skal have udsigt til lige mange år på pension; nemlig 14,5 år.
»Lige nu er dansk økonomi overholdbar. En lempeligere indfasning af højere pensionsalder, så andelen af livet på folkepension er fast efter 2030, vil i vores beregninger være stort set holdbar, men så er hele overholdbarheden også brugt,« siger Michael Svarer. 
Adm. direktør i pensionsselskabet Pensam, Torsten Fels, roser vismændenes model og efterlyser en debat om, hvorvidt alle de ekstra leveår skal gå til arbejdsmarkedet.
»I dag går al levetidsforbedring til senere pension, men måske kunne man gøre det på en anden måde og fordele længere levetid mellem arbejdslivet og pensionistlivet,« siger han til Jyllands-Posten.
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) mener, at målet om 14,5 pensionistår til alle netop skaber balance.
»Vismændenes alternative model vil betyde, at fremtidige generationer vil have flere år med folkepension. Det vil medføre markant øgede udgifter i fremtiden i forhold til den nuværende aftale. Penge, der f.eks. kunne bruges til sundhed eller undervisning i stedet for,« siger han.

Emneord: 220818, Vismænd, Økonomisk råderum, Pensionsalder, Michael Svarrer
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 21.08.18 Infrastruktur
  Geder plejer Femern-vandhuller

  Det gamle godsbaneterræn ved Rødbyhavn vil fremover være hjem for 10 geder, der holder buske og træer nede omkring de nye vandhuller, der er erstatningsnatur på Femern-projektet.

 • 30.05.17 Velfærd
  Regeringens tilbagetrækningsudspil: Flere år på arbejdsmarkedet

  Det skal være mere attraktivt for seniorer at blive længere på arbejdsmarkedet, og det skal kunne betale sig at spare op til pension. Sådan lyder hovedbudskaberne i regeringens tilbagetrækningsudspil.

 • 29.05.12
  Det økonomiske Råds forårsrapport 2012

  Det Økonomiske Råd har i dag offentliggjort sin forårsrapport for 2012. Rapporten indeholder en ny vurdering af konjunkturerne for de nærmeste år, en analyse af den europæiske statsgældskrise og en ny langsigtet økonomisk fremskrivning.

 • 24.03.11 Politik
  Stadig underskud på 51 milliarder kroner

  FINANSMINISTERIET: Nye tal fra Danmarks statistik viser, at underskuddet for de offentlige finanser for 2010 bliver på 51 mia. kr. eller ca. 2,9 procent af BNP. Det er lidt mindre end ventet i Økonomisk Redegørelse fra december 2010, hvor underskuddet blev skønnet til 62 mia. kr. Det forventes, at underskuddet vil være klart over 3 pct. af BNP i 2011 og i 2012.

 • 28.05.13 Politik
  DØR's finanspolitiske anbefalinger

  Det Økonomiske Råds formandskab (DØR) har i dag offentliggjort rapporten "Dansk Økonomi Forår 2013". Rapporten indeholder en ny vurdering af konjunkturerne og den aktuelle økonomiske politik, en vurdering af finanspolitikkens langsigtede holdbarhed og tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet.