Zornig sigtet for menneskesmugling

Lisbeth Zornig Andersen er i dag blevet afhørt og sigtet af politiet for menneskesmugling.

Årsagen er, at hun den 7. september i år samlede en familie med to femårige piger op på en vej ved Rødbyhavn og gav dem et lift mod København. Familien var syriske flygtninge, der havde mistet alt på deres rejse gennem Europa, og kun havde det tøj, de stod og gik i.

Om Huset Zornig

Find artikler og blogs fra Huset Zornig og Lisbeth Zornig Andersen her.

Ifølge politiet er der tale om menneskesmugling. Der er endnu ikke rejst tiltale i sagen.

”For mig er det uforståeligt, at det skulle være ulovligt at hjælpe mennesker i åbenlys nød. De børn havde intet at gøre til fods på vejen, og jeg havde en tom bil, så naturligvis gav jeg dem et lift – ligesom mange hundrede andre danskere gjorde den dag, og i dagene efter, hvilket for mig var fantastisk hjertevarmende at opleve. Da nøden stod uden for døren, trådte danskerne i karakter på en måde, jeg aldrig har oplevet før. Hvis det er ulovligt, så er der snarere noget galt med loven, end borgerne,” siger Lisbeth Zornig Andersen, der arbejder med socialt udsatte borgere, stifter af Huset Zornig og tidligere Børnerådformand.

Hun peger på, at vi står i en ekstraordinær situation i hele Europa med den voldsomme flygtningebølge, der ruller ind over EU-landene, som kræver nye svar og handlinger.

”Myndighederne fremstår i de fleste lande som handlingslammede og ved ikke, hvordan de skal agere. Vi ser stribevis af menneskelige tragedier, vi ser uledsagede flygtningebørn, der forsvinder, familier der drukner, børn der bliver slået ihjel, og mennesker, der mangler mad, medicin, varme, ly og transport. I den situation træder hundreder, tusinder af borgere til og udfylder det vakuum, som myndighederne og såmænd også frivilligorganisationerne ikke udfylder. Det er lovgivningen åbenbart ikke indrettet efter. Så hvis denne sigtelse fører til en retssag, så vil jeg se frem til debatten. Lige nu går myndighederne efter en lang række borgere, der, som jeg, handlede af omsorg for vores medmennesker, og jeg synes ganske enkelt ikke, at det er rimeligt, at de skal leve i frygt for at blive straffet for det. Jeg håber, at min sag bliver den prøvesten, der slår fast, om lovgivningen er i overensstemmelse med vores menneskelige værdier, eller om lovgivningen har brug for at blive opdateret til den virkelighed, der udfolder sig i Danmark og hele Europa i dag,” siger Lisbeth Zornig Andersen.

Under afhøringen interesserede politiet sig for, hvorvidt Lisbeth Zornig Andersen var klar over, at det var ulovligt at give flygtningefamilien et lift.

”Mit svar til det er, at det vidste jeg ikke. Jeg havde ikke en tanke på at sætte mig ned og læse jura i situationen for at finde ud af, om det var lovligt at hjælpe disse mennesker eller ej. Min mand ringede til politiet for at spørge dem, og svaret var, at det kunne de ikke svare på. På stedet, da jeg samlede familien op, var politiet til stede, og jeg spurgte en betjent, om han ville stoppe mig, hvis jeg gav familien et lift. Det ville han ikke. Når politiet ikke kan svare på, hvad der er ulovligt, og ikke griber ind, så kan det være ret besværligt at vide, hvor man står som borger. Men jeg ser ikke det, som det væsentlige her. Det væsentlige er, at vi skal kunne hjælper mennesker i nød uden at blive kriminaliserede. Punktum,” siger Lisbeth Zornig Andersen.

Advokat Bjørn Elmquist repræsenterer Lisbeth Zornig Andersen.

 

Emneord: Lisbeth Zornig Andersen
Huset Zornig på DenOffentlige.dk Huset Zornig stræber efter at blive en samlende platform for eksisterende og kommende initiativer på udsatte området i Danmark....
Aktivitet: Artikler: 53 | Events: 4 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 03.11.15 psykolog Inez Knudsen
  medmenneskelig hjælp

  Det er blevet besværligt og følsomt at udvise almindelig medmenneskelig hjælp... et lift, som har været hel almindelig praksis internationalt i historik.
  Det er beskæmmende at erfare, at de frontfigurer, som Zornig, vi har i Danmark, udsættes for presse og retssystem, bevågenhed/angreb i almindelig spontan hjælp, og endda med egen forespørgsel ift.at det er ok at handle. Hvor er grænser for umiddelbar hjælp, når vi kan hjælpe med en lille lift- et lille løft ??? Vi er vel ikke ved at udvikle Danmark til et "totalitært regime". Det håber jeg ikke. Der er så mange humanistiske værdier og etik, der kendetegner Danmark...Zornig har bidraget til åbenhed og brydning af destruktive tabu....og kæmper på vegne af os alle til at have fokus på medmenneskelighed.


  Hun er det fineste

 • 02.11.15 Peter Berg
  Zorning

  Jeg ønsker ikke Zorning bliver straffet for det var en helt kaotisk situtation for at tilfreds stille dem
  Der kastet sig over hende bør hun have en bøde.Det er ulovligt at køre Taxa kørsel for hun har ikke
  En forsikring der dækker.Der er den største fejl og det bør hun vide.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også