Foto: Shutterstock

1700 sager i social dumping genoptages

Arbejdstilsynet skal i gang med at genoptage 1700 sager. Sagerne er fra en tiårig periode, hvor udenlandske virksomheder, har fået bøder for ikke at have anmeldt deres arbejde til Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT).

I et brev til Folketingets beskæftigelsesudvalg oplyser beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) at sagerne nu skal tages op. Peter Hummelgaard skriver “Det er Rigsadvokatens konklusion, at alle straffesager om overtrædelser af anmeldelsespligten til RUT, der er begået i perioden fra den 1. januar 2011 og til og med den 24. juni 2019, skal genoptages,” oplyser Netavisen Pio. 

Samme regler som i Danmark
I Danmark er udenlandske virksomheder pålagt at overholde samme regler som de danske virksomheder. RUT-registeret skal give de danske myndigheder mulighed for, at føre tilsyn med udenlandske virksomheder, som arbejder i Danmark. Hvis virksomheder ikke melder sig til RUT, har de danske myndigheder ikke mulighed for at kontrollere om de overholder reglerne. 

1700 sager
Lige nu er Arbejdstilsynet allerede i gang med genoptagelses- og tilbagebetaling arbejdet oplyser Peter Hummelgaard. Vurderingen lyder at der i de seneste 10 år, har været 1700 sager, og arbejdet med sagerne forventes afsluttet i slutningen af år 2021. “De økonomiske konsekvenser i forbindelse med tilbagebetalingen af bødeforelæggene estimeres til at være omkring 12,4 mio. kr., men en nærmere gennemgang af sagerne kan indebære, at beløbet ændres,” skriver Peter Hummelgaard.   

Den seneste sag, der endte for Højesteret, er sagen om en Ubers chauffør, som kørte ulovlig privattaxi i Københavns gader i perioden fra 2014 - 2017. 

Bryder regler om den frie bevægelighed 
EU-Kommissionen reagerer nu på RUT. De mener at det danske RUT-register bryder EU’s regler om den frie bevægelighed for tjenesteydelser. Den regel har regeringen nu forsøgt at imødegå, ved at lave en ny lovgivning. Nemlig en lov om pligt til at lade sig registrere i RUT, målrettet til brancher med “en væsentlig risiko for, at udenlandske selvstændige overtræder reglerne på arbejdsmarkedet”. Det gælder blandt andet for selvstændige i byggerier, der altså fortsat skal registreres.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 11.06.21 Erhvervsliv
  Fødevare tilbagekaldes

  Froneri tilbagekalder Smarties Push Up i æsker á 4 stk., da der er risiko for indhold af ethylenoxid.

 • 10.06.21 Erhvervsliv
  Særlig corona-indsats hjælper ledige

  Mange familier er blevet ramt økonomisk af corona, fordi mor eller far har mistet jobbet. I Rødovre har man sat ind med en ekstraordinær beskæftigelsesindsats. Nu viser tallene, at det har virket - mange er blevet hjulpet til at finde ny beskæftigelse.

 • 09.06.21 Erhvervsliv
  Onlinemøder er en ulempe for kvindestemmer

  Forskere fra SDU og universitetet i Magdeburg har undersøgt, hvordan forskellige stemmer opfattes via onlineværktøjer som Zoom, Skype eller Teams. Ikke alle frekvenser transmitteres fuldt ud, hvilket går ud over især kvinder, som opfattes mindre kompetente, udtryksfulde og karismatiske end mænds stemmer.

 • 03.06.21 Erhvervsliv
  Vær opmærksom: Nyt initiativ indføres ved Lillebæltsbroen

  En digital tavle og rumlestriber på den ny Lillebæltsbro skal skærpe trafikanternes opmærksomhed, når de kører forbi det igangværende malearbejde på broen og derved forebygge ulykker på stedet.

 • 01.06.21 Erhvervsliv
  Rapport: Danmark er på vej ud af krisen

  Danmark er sluppet nådigere gennem pandemien end mange af de lande, vi normalt sammenligner os med. Det er særligt på privatforbrug og eksport, at Danmark har klaret sig bedre. Det viser ny vismandsrapport. Det betyder til gengæld også, at vi skal begynde at holde et vågent øje med antallet af faglærte.