Fødevarerne tæller blandt andet en populær frugt.
Lige nu læser andre
Millioner af mennesker oplever jævnligt forstoppelse, og mange forsøger at løse problemet ved at spise flere kostfibre.
En ny britisk undersøgelse tyder dog på, at dette råd ikke nødvendigvis er den mest effektive løsning. Forskere fra King’s College i London har påvist, at visse almindelige fødevarer kan have en langt bedre virkning, og resultaterne udfordrer dermed den traditionelle tilgang til behandlingen af forstoppelse.
Ifølge undersøgelsen kan kiwi, tørrede blommer, rugbrød og mineralvand være særligt gavnlige for personer, der lider af kronisk forstoppelse.
Det er bemærkelsesværdigt, fordi de officielle anbefalinger i mange år har fremhævet fiberrig kost som det vigtigste middel til at holde fordøjelsen i gang. De nye resultater indikerer imidlertid, at fiber alene ikke altid har den ønskede effekt.
Forskerne bag undersøgelsen understreger, at kostfibre fortsat har stor betydning for den generelle sundhed, men når målet er at lindre forstoppelse, er det nødvendigt at inddrage flere faktorer.
Læs også
Ifølge forskningsleder Eirini Dimidi er der ganske enkelt ikke tilstrækkelig dokumentation for, at en fiberrig kost i sig selv er den mest virkningsfulde behandling.
Undersøgelsen, som er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Neurogastroenterology and Motility, bygger på en omfattende gennemgang af tidligere studier.
Et tværfagligt ekspertpanel har udarbejdet anbefalingerne, der også fremhæver psyllium, visse probiotika og magnesiumoxid som mulige kosttilskud, der kan lindre symptomer.
Forstoppelse er et udbredt problem, der kan have stor indvirkning på livskvaliteten. Som tommelfingerregel kan tarmen betragtes som velfungerende, når den tømmes mindst én gang hver tredje dag. Hvis der går længere tid, eller hvis afføringen er hård og vanskelig at komme af med, er der tale om forstoppelse.
Årsagerne kan være mange og omfatter blandt andet utilstrækkelig væskeindtagelse, mangel på fysisk aktivitet, bivirkninger fra medicin og forskellige sygdomme.