Plejevederlag efter ældreloven dækker både lønmodtagere og folk uden for arbejdsmarkedet og kan deles mellem flere pårørende.
Når en nærtstående er døende, kan pårørende forlade arbejdet med orlov og i stedet modtage plejevederlag fra kommunen. Beløbet udgør 1,5 gange sygedagpengenes maksimum og lyder i 2026 på op til 7.628 kroner om ugen ifølge satserne fra Børne-, Ældre- og Boligministeriet. For pårørende uden tilknytning til arbejdsmarkedet er basisbeløbet 19.090 kroner om måneden.
Reglerne står i ældrelovens §§ 23-24 og afløser den tidligere bestemmelse i servicelovens § 119.
Betingelserne er, at en læge har vurderet, at patienten har kort forventet levetid og kun kan tilbydes lindrende behandling, at patienten har et plejebehov, at den døende og den pårørende er enige om plejeforholdet, og at plejen kan foregå i hjemmet.
Hvem kan modtage plejevederlag?
Ansøgeren behøver ikke være i familie med den døende. Afgørende er en personlig relation, og ordningen står åben for både lønmodtagere, selvstændige, ledige, studerende, pensionister og hjemmegående, oplyser Ældre Sagen i sin faglige vejledning til medlemmerne.
Som lønmodtager følger der en lovfæstet ret til fravær fra arbejdet i den periode, hvor plejevederlaget udbetales. Det fremgår af Patienthåndbogen på sundhed.dk, der henviser til ældrelovens § 23.
Plejevederlaget kan ikke overstige den pårørendes hidtidige indtægt. Flere kan dele plejeopgaven, men det samlede udbetalte beløb svarer altid til højst ét plejevederlag, oplyser Københavns Kommune i sin vejledning til hovedstadens borgere.
Hjemmet er en forudsætning
Plejevederlag forudsætter, at den døende opholder sig i sit eget hjem eller hos den pårørende. Ordningen kan ikke bruges, hvis personen er indlagt på hospital, bor på plejehjem eller opholder sig på hospice. Det slår Københavns Kommune fast i kvalitetsstandarden.
Midlertidige indlæggelser bryder dog ikke retten. En kortere indlæggelse eller et ophold på en aflastningsplads medfører ikke, at plejevederlaget bortfalder.
Ansøgning sendes til bopælskommunen
Ansøgningen indgives til den kommune, hvor den syge ønsker at opholde sig i den sidste tid. I København er det Visitationen under Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, der behandler sagen inden for tre hverdage. Lægens vurdering af kort forventet levetid skal vedlægges.
Retten til plejevederlag ophører, når plejeforholdet slutter. Dør den nærtstående, bevares plejevederlaget i op til 14 dage efter dødsfaldet.