Den nye årsopgørelse for brug af tvang i psykiatrien viser, at det ikke går helt så hurtigt som forventet med at nedbringe brugen af tvang, samt at der er forskel i regionernes resultater. Hent årsopgørelsen her.
Lige nu læser andre
Læs mere om psykiatrien her
Vi samler alle væsentlige historier om psykiatrien på denne temaside.
Sundhedsstyrelsen er bekymrede over, at brugen af bæltefikseringer ikke fortsat falder, som den har gjort de sidste par år. Hvis der ikke snart sker en markant udvikling i retning af mindre brug af tvang, kan det blive en udfordring at nå målene i 2020,” siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Janet Samuel.
Stigning i andre tvangsformer og regionale forskelle i brugen af tvang For at holde øje med om indsatsen for at nedbringe bæltefikseringer fører til øget brug af andre former for tvang, følger Sundhedsstyrelsen udviklingen i en række andre tvangsforanstaltninger. Årsopgørelsen viser her, at der er sket en stigning på landsplan i antallet af fastholdelser, og der bliver brugt mere beroligende medicin med tvang i 2016, end der gjorde ved starten af partnerskabet i 2014. Årsopgørelsen viser samtidig, at stadig flere børn og unge bliver udsat for tvang.Årsopgørelsen viser også, at der er forskelle mellem regionerne på, hvor meget og hvilke typer tvang, de bruger. For eksempel er Region Hovedstaden lykkedes med at nedbringe både anvendelsen af bæltefikseringer og beroligende medicin med tvang, mens Region Midtjylland fortsat oplever en stigning i brugen af både bæltefikseringer og beroligende medicin.