Antallet af sygeplejestuderende falder i år med 19 procent i forhold til 2019.
Lige nu læser andre
Der er optaget 3323 nye studerende på sygeplejeruddannelserne rundt om i Danmark. Det er 19 procent færre end i 2019.
Faktisk ses der et fald over hele linjen, når man kigger på velfærdsuddannelser som sygeplejerske, lærer, pædagog og socialrådgiver.
Og det er et stort problem, mener Uddannelses- og Forskningsminister Jesper Petersen (S). For han frygter nemlig, at årsagen til det store fald skyldes akademisk snobberi.
“Der er en tendens i tiden, der tilsiger, at jo mere akademisk en uddannelse er, jo finere er den. Det ser vi også i år, hvor få, specifikke uddannelser i højere grad tiltrækker de unge,” siger han i en pressemeddelelse.
Læs også
Men den vurdering rammer helt forbi skiven, mener de studerende selv.
En pinlig pressemeddelelse
Forperson i Sygeplejestuderendes Landssammenslutning, Charlotte Gøstad Sørensen, siger til TV 2, at ministerens pressemeddelelse overhovedet ikke favner de tanker og overvejelser, unge gør sig.
“Jeg synes simpelthen, at det er meget pinligt med den pressemeddelelse, som Jesper Petersen har sendt ud,” siger hun.
I stedet er det et spørgsmål om, at for eksempel sygeplejefaget de senere år ikke ligefrem har fået et ry for at være et fantastisk sted at arbejde efter endt uddannelse.
Så man bør ikke snakke om akademisk snobberi, men i stedet tage at få kigget på de forhold, der venter færdiguddannede sygeplejersker. Hun efterlyser, at politikerne begynder at tage ansvar for, at sygeplejeruddannelsen får den prestige, den løn og ikke mindst de arbejdsforhold, der gør det til et attraktivt fag at uddanne sig inden for.
Ministeren insisterer på sin analyse
Den kritik er Jesper Petersen til gengæld ikke enig i. Han anerkender, at løn- og arbejdsvilkår spiller en rolle i unges valg af uddannelse, men det er ikke noget, der skal føres uddannelsespolitik om.
“Det er noget, der foregår mellem organisationer, arbejdsgivere og lønmodtagere,” siger ministeren til TV 2.
Jesper Petersen kalder det “et vilkår”, at forhandlinger om løn foregår uden for det ministerium, han sidder i. Og han holder fast i, at unge uddannelsessøgende ser forskelligt på akademiske og velfærdsuddannelser, selv om Charlotte Gøtstad Sørensen kalder det for en “fejlopfattelse” og “total virkelighedsfjernt”.
“De pointer, hun har, hører også med til billedet. Men jeg synes, at vi ser en tendens til, at man ser på uddannelser på en måde, hvor jo mere akademiske de er, jo finere er de. Det er jeg uenig i, det håber jeg også står klart, at det er vigtige fag,” siger Jesper Petersen.