Uenighederne mellem de vestlige lande kan være netop det “grønne lys”, Putin vil bruge til at gøre sine trusler til virkelighed.
Lige nu læser andre
Uenighederne mellem de vestlige lande kan være netop det “grønne lys”, Putin vil bruge til at gøre sine trusler til virkelighed.
Hvad sker der?

Vladimir Putin overvejer ifølge en tidligere højtstående britisk officer “indgående” at tage taktiske atomvåben i brug i Ukraine.
Efterhånden som Ruslands fremskridt på slagmarken stagnerer, tager vestlige iagttagere risikoen for en optrapning stadig mere alvorligt.
Ruslands landvindinger er overraskende små

Trods massiv overlegenhed i både mandskab og materiel har Rusland siden januar 2024 kun formået at erobre omkring 5.000 kvadratkilometer.
Læs også
Det svarer til under én procent af Ukraines samlede territorium.
Fremrykningen i Kharkiv er langsommere end skyttegravskrig

I Kharkiv-regionen bevæger russiske tropper sig frem i sneglefart — blot 50 meter om dagen.
Det er endda langsommere end under slaget ved Somme i Første Verdenskrig, hvor de allierede gennemsnitligt rykkede 80 meter frem dagligt.
Taktiske atomvåben ses som genvej til sejr

Hamish de Bretton-Gordon, tidligere britisk oberst og ekspert i masseødelæggelsesvåben, advarer i en kronik i The Telegraph om, at Kremls gentagne atomtrusler ikke nødvendigvis blot er tomme ord.
Med de konventionelle styrker fastlåst kan Putin ifølge ham overveje taktiske atomslag som en måde at bryde dødvandet på.
Det langstrakte krig slider

Invasionen, der oprindeligt blev præsenteret som en “tredages operation”, er nu i gang på det fjerde år.
Putin kan tænkes at spekulere i, at et hurtigt taktisk atomangreb kan tvinge Ukraine i knæ — og at Vesten er for splittet eller tøvende til at reagere med fuld kraft..
Trumps NATO-linje skaber usikkerhed

Den tidligere oberst peger også på Donald Trumps skiftende holdning til NATO og Europas sikkerhed som en mulig faktor, der kan styrke Putins tro på, at Vesten tøver.
Hvis Moskva fornemmer uenighed blandt de vestlige allierede, kan det tolkes som et grønt lys.
Fransk-britisk atomaftale øger indsatsen

Den britisk-franske aftale om tættere atomarsamarbejde, som blev indgået i sidste uge, kan komplicere Putins overvejelser.
Den sender et klart signal: Et russisk atomangreb mod Ukraine kan udløse en direkte fransk-britisk militær reaktion.
Risikoen for eskalering kan afskrække Kreml

Et taktisk atomangreb vil næppe kunne begrænses. Eksperter advarer om, at det hurtigt kan eskalere til en bredere krig — måske endda en direkte konfrontation mellem NATO og Rusland.
En sådan udvikling kan samtidig true Putins militære magtbase.
Putin står over for et strategisk skæbnevalg

Med få konkrete resultater efter en blodig offensiv og med et samlet Vesten som modspiller,
må Putin nu overveje, om atomvåbenvejen — trods dens fristelser — i sidste ende risikerer at koste ham alt.
Vestlig beslutsomhed kan blive Ukraines skjold

De Bretton-Gordon roser ledere som Emmanuel Macron og Storbritanniens premierminister Keir Starmer for at udvise styrke, hvor det gælder.
Han tilføjer, at hvis USA’s tidligere præsident Donald Trump viser samme fasthed, kan Vesten måske undgå en storkrig i Europa — og sikre en retfærdig fred for Ukraine.