Aalbæks klaps: Svenske trusler og dansk arbejdstilsyn

Historier om sexchikane og manglende reaktion herpå hos Zentropa kan koste svenske støttekroner.

Den seneste tids afsløringer om arbejdskulturen på Zentropa, hvor medarbejdere har fortalt om smæk som afstraffelse og sexchikane, kan få konsekvenser for svensk støtte til filmselskabet.

Det skriver Politiken. Direktøren for Det Svenske Filminstitut, Anna Serner, og direktøren for Film i Väst, Mikael Fellenius, kritiserer Zentropas ledelses reaktion på sagerne.

- Jeg forventer, at det bliver meget, meget svært for Zentropa Denmark at få svenske penge i fremtiden, siger Anna Serner til avisen.


Gennem det svenske filmselskab Film i Väst og Zentropa Sweden er Det Svenske Filminstitut den største koproducent af Zentropas film.

Instituttet støtter ifølge Politiken typisk film fra instruktør Lars von Trier med 1-2 millioner svenske kroner.

Nu vil det svenske institut og filmselskaberne mødes med blandt andet regionale støtteinstanser og filmstationer for at diskutere en fælles reaktion i forhold til Zentropa og det fremtidige samarbejde.

- Som jeg forstår det, er alle her tilhængere af nultolerance. Det kommer til at kræve meget dialog, før nogen tør tro på, at der ikke er sexchikane på Zentropa. Der vil blive stillet mange spørgsmål, før vi er beroliget, siger Anna Serner til Politiken.

Det er Mikael Fellenius er enig i.

- Og for os betyder nul netop nul. Vi har lagt meget pres på Zentropa, og jeg håber, at jeg kan stole på, at der kommer en reel forandring. Vi er virkelig nødt til at være enige her, siger han til avisen.

I sidste uge meddelte Film i Väst, at Peter Aalbæk Jensen ikke længere kan optræde som producent på film, som støttes af Film i Väst.

To dage efter meddelte Zentropas ledelse, at der vil blive sat en stopper for klask i numsen som afstraffelse.

Det Danske Filminstituts (DFI) fungerende direktør, Claus Ladegaard, har sagt til Politiken, at der hos Zentropa var tale om "en middelalderlig form for ledelse".

Men han anså det ikke som en sag for DFI og mente, at "ledelsesudmeldingen i det mindste gik i den rigtige retning".

Sådan ser den svenske direktør langtfra på sagen.

- Film skabes i et miljø, som vi som støtteinstans har et ansvar for. Vi kan ikke give penge til et miljø, som ikke tager behandling af mennesker seriøst. Det er ikke en ansvarlig måde at bruge penge på, siger Anna Serner til Politiken.

 

Dansk producentforening er tålmodig
Mens der er uro i Sverige skal Zentropa ikke frygte sanktioner fra den danske Producentforening, branche- og arbejdsgiverorganisationen for danske indholdsproducenter.
 
Det sagde direktør i Producentforeningen Klaus Hansen, forleden. 
 
- Den nuværende ledelse i Zentropa har været ude og meddele, at de har taget nogle beslutninger om en ændret ledelsesstil, som skal sikre et godt arbejdsmiljø, siger Klaus Hansen.
 
Fordi krænkelserne, som blandt andet blev beskrevet af ni kvinder i Politiken, er sket i fortiden, vil Producentforeningen ikke løfte pegefingeren over for Zentropa, siger Klaus Hansen.
 
- Vi har valgt at være fremadrettet. Men hvis der er sket nogle ting, som berettiger til at føre en sag, så vil jeg opfordre til, at den pågældende person går til sin fagforening, som så må tage den med os, siger han.
 
Producentforeningen lagde i slutningen af oktober op til en debat om det psykiske arbejdsmiljø i den danske filmbranche sammen med Dansk Skuespillerforbund. Dialogen skal ifølge Klaus Hansen gerne resultere i udfærdigelsen af nogle værktøjer, som Producentforeningens medlemsvirksomheder kan bruge til at sikre et godt psykisk arbejdsmiljø.
 
- Det kan både være et sæt ordensregler, om hvordan man opfører sig, men også noget der sikrer, at dem, som føler sig krænket, får en god mulighed for at få behandlet deres sag, siger Klaus Hansen.
 
Forleden meddelte Zentropa, at de omstridte numseklask, som Peter Aalbæk i flere år har uddelt, ikke længere tillades.
 
- Det skal ikke være en kultur på Zentropa at give eller modtage klask som belønning eller straf, uanset om det for alle parter opleves som sjovt, skrev Zentropa i en pressemeddelelse.
 
 
Arbejdstilsyn vil se på anklager om sexchikane i Zentropa
Mens Producentforeningen er rolig i sagen, ser man anderledes på anklagerne hos Arbejdstilsynet, der skal fremme et godt arbejdsmiljø. 
 
- Når vi hører om forhold som disse, reagerer vi. Og på baggrund af de oplysninger, der nu er kommet frem, vil vi i begyndelsen af ugen tage stilling til, hvad vi kan gøre i den aktuelle sag. Arbejdstilsynet ser med stor alvor på anklager om mobning og seksuel chikane. Vi vurderer altid klager nøje - også over forhold som er beskrevet her - med henblik på tilsyn, skriver tilsynschef Lars Toft Pedersen i en mail.
 
En undersøgelse blandt de kvindelige medlemmer af Dansk Skuespillerforbund peger ifølge Politiken også på, at der er et stort problem med sexchikane. I undersøgelsen svarer 241 kvinder, at de inden for de seneste ti år har oplevet chikane fra deres overordnede. Det svarer til 64 procent af de 378, som svarede. Undersøgelsen blev sendt ud til 949.
 
Arbejdstilsynet oplyser, at de grundigt undersøger, når de under et almindeligt tilsyn får oplysninger, der tyder på, at mobning eller sexchikane finder sted på en arbejdsplads.
 
- På tilsyn indgår denne kortlægning, hvad enten det er på baggrund af en klage eller på et almindeligt tilsyn, som en del af vores undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø. Vi bruger en række værktøjer til at indsamle information, blandt andet enkelt- og gruppesamtaler med ledere og medarbejdere, lyder det fra tilsynschef Lars Toft Pedersen.
 
 
OVERBLIK: Zentropa og klask i numsen
Tidligere kunne medarbejdere på Zentropa risikerer at blive straffet med smæk. Det er nu afskaffet.
Få her udpluk fra sagen:
 
Beskyldninger fra Björk
Sangerinden Björk fortæller i oktober, at hun følte sig chikaneret af filminstruktør Lars von Trier under optagelserne til "Dancer in the Dark" omkring årtusindskiftet.
Det sker i kølvandet på historierne om sexchikane og overgreb begået af den amerikanske filmproducer Harvey Weinstein.
Aalbæk afviser dog pure kritikken og nævner blandt andet, at han selv flere gange har klasket kvindelige ansatte bagi.
 
Mug ud eller få smæk
I oktober fortæller Peter Aalbæk Jensen i et interview med Radio24syv, at såkaldte småtter hos Zentropa kan vælge en af to afstraffelsesmetoder - at muge ud på Aalbæks gård i Herfølge eller få smæk.
En småtte er et ungt menneske, der er i gang med et treårigt uformelt uddannelsesforløb hos filmselskabet.
 
Svenskerne dropper Aalbæk
8. november meddeler Den svenske filmstøtteorganisation Film i Väst sammen med Zentropa, at Aalbæk ikke længere kan optræde som producent på film, som støttes af organisationen.
Svenskerne har blandt andet kritiseret Aalbæk for ikke at tage nok afstand til seksuel chikane.
 
Småtterne fortæller
Information bringer 9. november en artikel, hvor avisen har talt med flere af de tidligere småtter - blandt andet 27-årige Anne Falkesgaard.
- Jeg kan godt høre, at det lyder helt vanvittigt, at vi får smæk. Men det er bare for sjov og en del af den "ukorrekte" kultur, som jo er på Zentropa, siger hun til Information.
 
Ikke flere klask i numsen
Dagen efter - 10. november - meddeler Zentropa, at filmselskabet vil sætte en stopper for smæk til medarbejderne.
- Det skal ikke være en kultur på Zentropa at give eller modtage klask som belønning eller straf, uanset om det for alle parter opleves som sjovt, skriver selskabet i en pressemeddelelse.
 
Årtier med sexchikane
Ni kvinder beskriver i Politiken 11. november, hvordan ydmygelser og sexchikane igennem årtier været en del af hverdagen for ansatte hos Zentropa.
Kvinderne fortæller blandt andet om at blive taget på brysterne og at blive lagt hen over bordet eller knæet og få smæk.
- Man føler sig mindre værd, og dertil kommer, at man bliver nedgjort af Peter Aalbæk. Jeg er kommet videre, men jeg vil ikke anbefale nogen at blive ansat der, siger 32-årig kvinde til Politiken.
 
Selv bekræfter Aalbæk over for Politiken de nævnte situationer, enten som et generelt og tilbagevendende ritual på Zentropa eller som noget, han ikke kan huske, men som "sikkert er sket".
 
Kilder: Ritzau, Göteborgs-Posten, Information, Politiken.
 
/ritzau/

 

Emneord: Peter Aalbæk Jensen, Zentropa, Film, Kulturavisen, Sverige, 141117
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også