Aarhus2017: Kulturhovedstad lokker borgere op af sofaen med fri entré

Der bliver fri entré til hundredvis af kulturtilbud, når Aarhus næste år bliver kulturhovedstad i Europa.

Når Aarhus næste år bliver Europas kulturelle hovedstad, bliver mere end halvdelen af de 400 planlagte events og arrangementer gratis.
 
Det fortæller direktør Rebecca Matthews, der står i spidsen for Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad 2017.

- Det har været vores ambition at skabe et år, hvor alle kan deltage og blive underholdt, provokeret og have det sjovt. Vi håber, at de gratis arrangementer kan være en mulighed for at gøre folk, der ikke går i teater eller til koncert, interesserede. Måske vil de i fremtiden forbruge mere kultur og selv købe billetter, siger Rebecca Matthews.

Aarhus kommer næste år til at stå i kulturens tegn som kulturhovedstad i EU. Det sker under temaet "Let's rethink" (Lad os gentænke, red.). Det fyldige program på hele 490 sider præsenteres onsdag middag ved en seance på Aarhus Teater.
 
Programmet byder på en lang række udstillinger, events og debatarrangementer. Lige fra vikingefortællingen "Røde Orm", som opføres af Det Kongelige Teater på taget af Moesgaard Museum, til forvandlingen af tre af filminstruktøren Susanne Bier's film til opera, musical og danseteater.
 
EU har siden 2001 hvert år udnævnt kulturhovedstæder i to medlemslande efter en ansøgningsrunde.
 
I 2012 blev Aarhus udnævnt som kulturhovedstad for 2017 i tæt opløb med Sønderborg. Målet med kulturhovedstæderne er at øge mangfoldigheden i europæisk kultur og styrke følelsen af medborgerskab blandt befolkningerne i EU's medlemslande.
 
Kulturåret i Aarhus har et budget på næsten en halv milliard kroner. Pengene kommer primært fra de 19 kommuner i Region Midtjylland og fra staten.
 
Ud over at give borgerne en perlerække af kulturelle oplevelser er det også målet at øge tilstrømningen af turismen til landets næststørste by. Målet er at tiltrække 45 procent flere turister til Aarhus sammenlignet med 2013.  For regionen som helhed er det målet at øge antallet af overnattende turister med 12 procent. Aarhus skyder officielt kulturåret ind ved et storstilet åbningsarrangement 21. januar 2017.
 
FAKTA: Kulturhovedstad skal styrke fællesskabet i EU
Næste år bliver Aarhus kulturhovedstad i EU, og det betyder et væld af kulturtilbud. Læs om baggrunden her.
I 2017 bliver Aarhus Europas kulturhovedstad. Her kan du læse om baggrunden, og hvad det vil sige at være europæisk kulturhovedstad.
 
* EU har siden 2001 hvert år udpeget kulturhovedstæder i to af medlemslandene efter en ansøgningsrunde.
 
* Aarhus blev i 2012 udnævnt som Europæisk Kulturhovedstad 2017 i skarpt opløb med konkurrenten Sønderborg.
 
* Formålet er at fremhæve og styrke mangfoldigheden i europæisk kultur og øge følelsen af samhørighed på tværs af landegrænser i EU.
 
* Det samlede budget for Aarhus 2017 er på 451 millioner kroner.
 
* Staten bidrager med 129 millioner kroner, Region Midtjylland med 59 millioner kroner, og Aarhus Kommune samt de øvrige 18 kommuner i regionen bidrager med 159 millioner kroner.
 
* Derudover kommer der 95 millioner kroner fra EU og fonde.
 
* Oprindeligt var budgettet på 500 millioner kroner. Men det blev skåret ned, da Aarhus fik 129 millioner kroner - og ikke som forventet 200 millioner kroner - i statstilskud.
 
* I 1996 var København Europæisk Kulturhovedstad. Næste gang Danmark igen bliver kulturhovedstad er 2032.
 
Kilder: Ritzau, aarhus2017.dk.
 
/ritzau/
 
Emneord: Fonden Aarhus 2017, Rethink2017, Aarhus Kommune, Østjylland, Europæisk Kulturhovedstad, Museer, Kulturavisen, Kulturmetropol
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også