Kommuner indfører skat på fjernvarme

Krav om garanti-provision fra kommuner betyder en ”skat på fjernvarme”. Nogle kommuner kræver betaling årligt for at give en kommunegaranti for fjernvarmeværkers lån til grønne og effektive energianlæg. Nogle kommuner kræver tilmed pengene bagudrettet på gamle kommunegarantier.

En ren skat på fjernvarme, mener Dansk Fjernvarme. Ingen kommuner har nogensinde skullet udbetale penge som følge af garantiforpligtelserne. For forbrugerne betyder det ekstraregninger på 2-800 kroner årligt – for ingenting.

Det er ren tag selv-bord for kommunerne at opkræve garantiprovision for at stille en kommunegaranti for et fjernvarmeværks grønne energiprojekter i forhold til Kommunekredit.

Det viser Dansk Fjernvarmes undersøgelse af det nye fænomen, som har bredt sig. Kravene spænder fra nogenlunde fair til reelle ekstra skatteopkrævninger.

”Garantiprovisionen er ekstra omkostninger, som forbrugerne ikke får noget som helst for. De kommer blot til at betale ekstra for grøn og effektiv opvarmning,” siger Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen.

Kravene er opstået de seneste par år, men er ikke på nogen måde ensartede i hverken niveau eller opkrævningsmåde. Nogle kommuner opkræver pengene en gang i forbindelse med stiftelsen af kommunegarantien, men andre har set muligheden for at skrabe penge sammen til de slunkne kommunekasser ved at gøre den årlig – og enkelte sågar ved at indføre den med tilbagevirkende kraft.

”At indføre en sådan udgift med tilbagevirkende kraft er i bund og grund utilstedeligt. Fjernvarmeværket kan jo ikke ændre på et eksisterende anlægsprojekt og eventuelt optage lån andre steder i stedet. Det er ganske enkelt uhørt. Det er slet og ret et greb ned i lommerne på fjernvarmeforbrugerne,” siger Kim Mortensen.

Dansk Fjernvarmes undersøgelse af opkrævningerne hos cirka et halvt hundrede kommuner viser, at nogle kræver 0,2 procent af garantisummen i éngangs-betaling. Andre kræver en procent årligt, mens andre endnu går helt op på 1,5 procent.

For forbrugerne betyder det årlige ekstraomkostninger på fra et par hundrede kroner til omkring 800 kroner for et standardhus på 130 kvadratmeter med et årligt forbrug på 18,1 MWh.

”Det er penge, som ikke giver hverken bedre eller billigere varme. Det stiller kun fjernvarmen dårligere i konkurrencen med andre opvarmningsformer som træpillefyr, brændeovne og varmepumper,” siger Kim Mortensen. Løsninger der typisk samfundsøkonomisk er dårligere.

Dansk Fjernvarme ser med bekymring på forskelligheden i forvaltningen fra kommune til kommune. Og på at nogle kommuner tilsyneladende har set fjernvarmensom en ny guldgrube for kommunekasserne.

Emneord: Kim Mortensen, Fjernvarme
Dansk Fjernvarme på DenOffentlige.dk Dansk Fjernvarme er brancheorganisation for 405 fjernvarmeværker fordelt over hele landet.  Af disse er ca. 40 kommunale forsyninger med ca. 50 % af fjernvarmeleverancen. Ca. 350 er andelsselskaber...
Aktivitet: Artikler: 14 | Kompetenceområder: 2

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 17.04.13
  Fjernvarme har nok særregler !

  Dansk Fjernvarme er ude med riven overfor kommunernes opkrævning af garantiprovision, som Dansk Fjernvarme mener er en særskat på fjernvarme - men det er der ikke tale om. Garantiprovisionen opkræves for at stille fjernvarmeselskaberne lige med andre virksomheder, der har brug for en eller anden form for garantistillelse overfor en långiver.

  Men det er da underligt, at kommunerne ikke anvender samme formel til at beregne garantiprovisionen.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 29.10.15 Infrastruktur
  Fjernvarmeselskaber skal spare en halv milliard om året

  Danmark skal spare 3,3 milliarder kroner årligt i vores forsyningssektor. Af dem skal fjernvarmesektoren levere en halv milliard årligt fra 2020 – primært ved af selskaberne inden for fjernvarme måles og vurderes mod hinanden. Det fremgår af ny rapport, som offentliggøres i dag – dagen før Dansk Fjernvarmes Landsmøde

 • 21.10.15 Bæredygtighed
  Ny energikoncern på vej i Aalborg

  Nordjyllandsværket er kommet et skridt nærmere til at blive en del af Aalborg Kommune.

 • 29.09.15 Infrastruktur
  Dansk Fjernvarme: Selvmål at lægge varmepumper på is

  Det er et regulært energipolitisk selvmål, når regeringen nu vil lægge varmepumperne på is og dermed lægge hindringer i vejen for at udbygge et grønt og sammenhængende energisystem.