Social skævhed i behandlinger hos tandlægen

Ny rapport De unge og veluddannede får oftere forebyggende undersøgelser, når de er ved tandlægen. De lavtuddannede får oftere lavet fyldninger. Der er social skævhed i forbruget af tandplejeydelser, viser en ny rapport fra KORA. Rapporten, som er baseret på resultater fra Tandundersøgelsen ved KRAM-undersøgelsen, viser sammenhæng mellem oral sundhed og generel sundhed, livsstil, medicinforbrug samt forbrug af tandplejeydelser.

4402 voksne borgere fra 13 kommuner har deltaget i undersøgelsen. Alle har udfyldt en række spørgeskemaer og gennemgået en omfattende tandundersøgelse og helbredsundersøgelse.

Næsten halvdelen af deltagerne har forhøjet blodtryk, og hver fjerde viser tegn på forstadier til type 2 diabetes. Årsagen skal blandt andet findes i et forbrug af sukker, læskedrikke og alkohol, der overstiger anbefalingerne, hvilket har konsekvenser for tandsundheden.

Rapporten er den anden i en række af tre delrapporter. Sammen med den første rapport vil rapport nummer to danne baggrund for den sidste rapport, der vil fokusere på risikopatienter i tandpleje i de kommende årtier og komme med anbefalinger til tiltag i voksentandplejen i Danmark.

Det er Tandlægeforeningen og en række forskere ved Tandlægeskolerne, der står bag Tandundersøgelsen. KORA har analyseret data og skrevet rapporterne.

Tandundersøgelsen er finansieret af Tandlægefonden i Danske Regioner, Sygekassernes Helsefond, Trygfonden og Tandlægeforeningen.

Hent rapporten på kora.dk.

KORA på DenOffentlige.dk KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning har eksisteret siden 1. juli 2012 som resultat af sammenlægningen af Anvendt KommunalForskning (AKF), Dansk...
Aktivitet: Artikler: 25 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer