Allan Søgaard: Elendige chefer skal hurtigere ud af vagten

Det bør være mere almindeligt at afskedige dårlige ledere i det offentlige, mener Ledelseskommissionen. Se også samtale mellem Henning Thiesen og Bente Sorgenfrey her.

LÆS OGSÅ BØJE OM UDUELIGE CHEFER OG LEDERBANKBOGEN

Hvis ledere i det offentlige ikke magter deres opgave, skal der omgående gribes ind. Hjælper det ikke, bør de afskediges. Færdigt arbejde.
Sådan lyder den kontante anbefaling fra formanden for regeringens nye ledelseskommission, tidligere Falck-topchef Allan Søgaard Larsen. Det skriver Finans.

»Viljen til at konfrontere det ubehagelige er simpelthen mindre i det offentlige end i det private. Vi siger ikke, at ledere skal afskediges, så snart de ikke leverer varen. Der skal blot være løbende opfølgninger og et forsøg på at komme rundt om problemerne, som ultimativt set kan føre til flere afskedigelser,« siger Allan Søgaard Larsen.
Ledelseskommissionen er nedsat af regeringen og har til formål at skabe en bedre ledelsespraksis, og dette arbejde ventes kommissionen at offentliggøre i januar 2018 på baggrund af et omfattende studie af offentlige instanser såsom kommuner, sygehuse og offentlige myndigheder. En af anbefalingerne til regeringen vil være en langt lavere tolerance over for dårlig ledelse. 
Allan Søgaard Larsen henviser bl.a. til en ny stikprøve blandt 1.800 chefer i det offentlige. Her svarer kun hver femte leder ja til, at der i deres organisation er tradition for at afskedige ledere, som konsekvent underpræsterer. Det er alarmerende, mener Allan Søgaard Larsen.
»Det er ikke nødvendigvis objektivt korrekt, men sådan forholder det sig set med ledernes egne øjne. Det er tankevækkende, at så få svarer ja. Hvorfor bliver der så ikke gjort noget ved det?« lyder det retorisk fra formanden.
Han har med egne ord besøgt et utal af kommuner og har igen og igen snakket med ledere, som savner en skarpere opfølgning over for lederkolleger med svigtende resultater.
Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig forvaltning på Syddansk Universitet, genkender problematikken.
»Der skal meget til, før offentlige ledere bliver afskediget. Det skyldes nok, at man undervurderer ledernes betydning og måske er lidt for konfliktsky i den sammenhæng,« siger Kurt Klaudi Klausen til Finans.

 

Emneord: Ledelseskommission, Ledelseskommissionen, Allan Søgaard Larsen, Offentlige fyringer, Ledelsesavisen, 141217
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 15.12.17 Gitte Samsøe
  Mon ikke det smitter af nedad i organistationen.

  Tænker med de eksempler jeg selv oplever, og dem jeg hører om, at en dårlig leder, nok heller ikke ser en dårlig medarbejder. Så det er da en ond cirkel de er inde i.

  Mere grotesk er det at vi til stadighed hører fagforeningsbosserne og ledere i det offentlige blive ved med at påstå at alt vil blive bedre blot de fik flere penge. Nej, prøv lige at kigge hele organisationens personalesammensætning og ikke mindst arbejdsmetoder og processer igennem.
  Nu har vi hørt så mange gange fra ledelseskommission, at noget er galt, nu håber jeg der bliver gjort noget ved det. Det er jo ikke første gang, det offentlige er blevet kigget efter i sømmene. Men de penge har tilsyneladende også været spildt.

 • 14.12.17 Anni Grimm, Byråd/Vejen kommune (DF)
  Inkompetent offentlig ledelse....

  Tænk at det kræver nedsættelse af en ledelseskommission for at anbefale noget så indlysende som at afskedige ledere, der ikke er kompetente til opgaven.

  Igen et eksempel på total mangel på sund fornuft og ansvarlighed i omgang med medarbejdere og økonomi, hvis det ikke allerede er en naturlig konsekvens i virkelighedens verden.

  Man må jo forstå det sådan, at uduelige ledere hidtil har været fredet, og hvis det er tilfældet, er det jo meget, der falder på plads!

  Var der mon nogen, det sagde PINLIGT?

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 21.05.19 Ledelse
  Kommunernes sygefravær stiger svagt

  Nye tal viser, at sygefraværet i kommunerne steg i 2018 efter flere års fald. Særlig sosu'er er mere syge, mens pædagoger ligger stabilt. Regioner har haft samme tal for sygefravær i årevis.

 • 16.03.19 Ledelse
  Klaus Majgaard: Bryd styring op i tre rum

  Vend styringen på hovedet, lyder det fra bl.a. Anders Bondo Christensen. Jamen, hvad nu hvis vi bryder den op og skaber tre rum, hvortil styringen skal tilpasses, foreslår Klaus Majgaard.

 • 24.10.18 Ledelse
  Giv plads til at træne de tværfaglige kompetencer

  Et succesfuldt tværfagligt samarbejde kræver koblingskompetencer – at ledere og medarbejdere på tværs af organisationen er i stand til at kommunikere, koordinere og kooperere. Men det kommer ikke af sig selv, siger professor. Hør mere på konference.

 • 31.07.18 Uddannelse
  Ledelsesekspert om fusion: Ny institution kommer til at stå stærkt

  Fusionen af Erhvervsakademiet Lillebælt og University College Lillebælt vil øge samarbejde på tværs og fokus på at omsætte viden til effekt er potentialer. Dermed får Region Syddanmark en stærkere aktør i ledelses- og organisationudvikling, mener Kuno Johansen.

 • 12.06.18 Ledelse
  Her er Ledelseskommissionens syv anbefalinger

  Lederne i den offentlige sektor står for ofte alene med opgaverne. Det er et af de budskaber, som regeringens ledelseskommission kommer med i rapporten ”Sæt borgerne først – ledelse i den offentlige sektor med fokus på udvikling af driften”. Rapporten indeholder syv overordnede anbefalinger, der skal sikre bedre ledelse i den offentlige sektor.