Ansattes ytringsfrihed skal beskyttes bedre

Regeringen nedsætter et udvalg, der skal undersøge offentligt ansattes ytringsfrihed. Rigtig godt, mener FTF, for behovet er der: 40 procent frygter ballade på jobbet, hvis de åbner munden.

Regeringen nedsætter nu et udvalg, der skal undersøge, om der er behov for at styrke offentligt ansattes ytringsfrihed og indføre whistleblowerordninger i den offentlige forvaltning.

Som hovedorganisation for 450.000 privat og offentligt ansatte har FTF i gennem mange år peget på behovet for bedre beskyttelse af medarbejderne, for behovet er stort. FTF har i hhv. 2006, 2010 og 2012 foretaget undersøgelser af offentligt og privat ansattes ytringsfrihed, og i følge FTF's seneste undersøgelse frygter 40 procent af de ansatte negative konsekvenser, hvis de ytrer sig offentligt om forhold på jobbet. Værst er frygten i staten, blandt f.eks. politifolk, forsvarspersonale og skattemedarbejdere.

Men det er meget vigtigt, at de offentligt ansatte kommer til orde, mener FTF. De mange offentligt ansatte i Danmark besidder meget stor viden om de forhold, de arbejder med, og netop denne viden udgør et meget betydningsfuldt bidrag til en åben og demokratisk samfundsdebat - en debat, som er helt afgørende for udviklingen af en fortsat velfungerende offentlig sektor.

"Det er både i borgernes og politikernes interesse, at medarbejderne kan ytre sig uden at frygte at blive fyret eller for andre sanktioner fra arbejdsgiveren. Hvis den stramme økonomi i den offentlige sektor fx fører til svigt af borgerne, så skal det ud - så vi kan få det stoppet. FTF har længe ønsket ny lovgivning på området og det ønsker vi stadig. Derfor er det også rigtig godt, at vi nu får et udvalg, der forhåbentlig ikke bliver en syltekrukke, men kan føre til en bedre beskyttelse af de ansatte", siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey.

Bedre ansættelsesretlig beskyttelse, tak

Udvalget skal ifølge kommissoriet se nærmere på de spørgsmål, der knytter sig til offentligt ansattes ytringsfrihed og skal bl.a. redegøre for erfaringerne med offentligt ansattes anvendelse af deres ytringsfrihed og meddeleret siden 2006, hvor det forrige udvalg afsluttede sit udvalgsarbejde og udgav betænkning nr. 1472/2006.

FTF afgav dengang en mindretalsudtalelse, fordi der efter FTF's opfattelse allerede på daværende tidspunkt var et stort behov for at sikre de offentligt ansatte en bedre ansættelsesretlig beskyttelse, når de ytrer sig offentligt om forholdene på deres arbejdsplads.

"Det har FTF holdt fast i, og undersøgelserne viser desværre, at behovet stadig er der. FTF ser derfor frem til at deltage i det kommende udvalgsarbejde", siger Bente Sorgenfrey.

Emneord: Ytringsfrihed, FTF, Bente Sorgenfrey, Whistleblower, Whistleblower-ordning
FTF på DenOffentlige.dk FTF er 450.000 danskere...
Aktivitet: Artikler: 86 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.08.18 Politik
  LO: Godt at A-kasserne nu får mere ansvar

  - Ros til partierne for, at de nu omsider viser a-kasserne den tillid, de fortjener. Jeg havde dog hellere set, at a-kasserne havde fået opgaven som en fast ordning i stedet for et forsøg, siger LO-næstformand Ejner K. Holst.

 • 02.05.17 Politik
  Her er regeringens udkast til Ytringsfrihedskommissionen

  Regeringen vil sammen med et bredt flertal af Folketingets andre partier nedsætte en ytringsfrihedskommission, som skal vurdere ytringsfrihedens rammer og vilkår. Læs justitsministerens udkast til kommissorium her.

 • 19.12.16 Politik
  FTF: Om ti år vil den offentlige sektor mangle 59.000 par hænder

  Der bliver brug for ekstra 59.000 flere offentligt ansatte, hvis velfærden skal følge med befolkningstilvæksten og holde trit med samfundsudviklingen. Det viser en ny beregning fra FTF.

 • 22.06.16 Politik
  Center for Offentlig Innovation fortsætter

  Regeringen og KL har aftalt at forlænge centeret for en ny periode i forbindelse med aftalen om den kommunale økonomi for 2017. FTF glæder sig over, at centeret kan fortsætte sit vigtige arbejde.

 • 26.04.16 Ledelse
  Styrket oplysningsindsats om offentligt ansattes ytringsfrihed

  Offentlige ansatte skal kende deres rettigheder, hvis de ytrer sig om forhold på arbejdspladsen. Derfor styrker regeringen nu oplysningsindsatsen om offentligt ansattes ytringsfrihed. Samtidig opfordres offentlige myndigheder hver især til at overveje, om det er hensigtsmæssigt at etablere en whistleblowerordning hos dem.