Formand for Danmarks Apotekerforening Jesper Gulev Larsen. Foto: Carsten Lundager

Apotekerne melder klar til at corona-vaccinere

Danmarks Apotekerforening undrer sig over, at myndighederne vil centralisere opgaven med at vaccinere mod Covid-19 ved at sende den i EU-udbud. Sundhedsvæsenet kan selv løfte opgaven og sikre, at borgerne vaccineres tæt på, hvor de bor.

”Der er ingen grund til at sende vaccination mod Covid-19 i udbud blandt store private aktører, måske uden vaccinationserfaring, når man blot kan trække på de eksisterende sundhedsaktører, der normalt løfter opgaven. Vi har lige set, hvor godt det er gået med influenzavaccinationen. Apotekerne er klar til at vaccinere, og vi kan gå i gang med meget kort varsel. Derfor har vi opfordret myndighederne til at anvende den kendte vaccinationsmodel.”

Det siger Jesper Gulev Larsen, der er formand for Danmarks Apotekerforening. Han undrer sig over, at regionerne med et EU-udbud vil centralisere vaccinationsopgaven til uprøvede private aktører uden for sundhedsvæsenet, når den uden problemer og på tryggeste vis kan løftes af de praktiserende læger, apotekerne og øvrige eksisterende vaccinationsklinikker – de samme, der netop har gennemført den storstilede vaccinationsindsats mod influenza. Her blev 1,4 mio. danskere på 5-6 uger vaccineret mod influenza.

Den centralistiske model, regionerne lægger op til, stiller eksempelvis krav om, at man skal have en egenkapital på 20 mio. kr. for at byde ind på opgaven. Dermed er det kun større virksomheder, der kan være med, og det udelukker eksempelvis de lokale apoteker, hvor store dele af personalet i forvejen er uddannede vaccinatører.

Det mener Jesper Gulev Larsen er ærgerligt, og han er uforstående over for, hvorfor regionerne ønsker at centralisere tilbuddet om coronavaccination i eksempelvis stadions eller store telte i stedet for at lade det foregå tæt på, hvor folk bor. Han mener ikke, at det er kapacitetsproblemer, der vil stå i vejen for en mere decentral løsning:

”I den netop afsluttede sæson for influenzavaccination vaccinerede apotekerne på kort tid 250.000 borgere på 350 apoteker fordelt over hele landet. Det antal kan helt sikkert øges væsentligt. Apotekerne er kendetegnet ved at have høj sundhedsfaglig kompetence, stor tilgængelighed, stor fleksibilitet og lange åbningstider. Så det vil være et stort plus for borgerne, hvis de kan gå ind på det lokale apotek i nærområdet og få deres prik mod Covid-19.”

Apotekerforeningens formand peger endvidere på, at apotekerne i mange andre lande, bl.a. England, Irland, Frankrig, USA, Australien og Canada, er en naturlig del af vaccinationsprogrammet.

”Andre lande trækker altså på det eksisterende sundhedsvæsen – herunder de praktiserende læger, apotekerne og eksisterende vaccinationsklinikker. Det vil jeg også opfordre til, at man gør i Danmark.”

Danmarks Apotekerforening har på den baggrund henvendt sig til Sundhedsministeriet og Sundhedsstyrelsen med en opfordring til at gentænke processen.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 06.05.21 Sundhed
  Nyt studie offentliggjort om bivirkninger efter AstraZeneca-vaccination

  I et dansk-norsk samarbejde har forskere vist en let øget forekomst af sjældne, men alvorlige typer af blodpropper i hjernen samt en generelt øget forekomst af venøse blodpropper (blodpropper i venerne) efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Risikoen for den enkelte vaccinemodtager vurderes fortsat at være meget lav.

 • 04.05.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen løfter sløret: Ny vaccine-melding

  Da der er god kontrol med COVID-19 epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner, har Sundhedsstyrelsen besluttet at fortsætte det nationale vaccinationsprogram uden at bruge COVID-19 vaccinen fra Johnson & Johnson.

 • 29.04.21 Sundhed
  Regeringen med nyt udspil: Vil tiltrække vaccineproduktion til Danmark

  Vacciner er helt centrale, når det handler om at håndtere COVID-19, og for at vi kan holde samfundet så åbent som muligt.

 • 27.04.21 Sundhed
  Børn mangler viden om vacciner

  Danske skolebørn føler sig ikke godt nok klædt på, når det gælder viden om vacciner. Samtidig har størstedelen af eleverne svært ved at skelne rigtige nyheder fra fake news. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov.

 • 26.04.21 Sundhed
  Rigshospitalet får nyt middel i kampen mod corona

  Som det første hospital i Danmark har Rigshospitalet fået en autonom desinfektionsrobot UVD Robots fra fynske Blue Ocean Robotics som en donation fra EU-kommissionen. Teknologien gives som led i bekæmpelsen af hospitalsinfektioner, Covid-19 og andre smitsomme mikroorganismer på hospitalerne