Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Efter lønstigninger i det offentlige: Denne branche halter efter

Arbejdsliv

18/04/2024 09:23

J. Bøgen

Det er til trods for, at der er stor efterspørgsel på netop de evner.

Der er ikke sket meget i forhold til beskæftigelsen eller lønnen i it-branchen. Det viser nyeste tal for 4. kvartal 2023.

I slutningen af 2023, var der 107.330 ansatte i it-branchen i Danmark, hvilket er 120 ansatte færre i forhold til året før - svarende til et fald i beskæftigelsen på 0,1 procent.

”For første gang i 10 år så vi i starten af 2023, at antallet af beskæftigede stagnerede. Og den tendens er fortsat året ud. Men vi kommer også fra et tårnhøjt beskæftigelsesniveau, så det kommer ikke bag på os, at den generelle afmatning i erhvervslivet også kan mærkes i it-branchen,” udtaler Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen.

Rentestigninger spøger

IT-Branchen forventer, at beskæftigelsen på det danske arbejdsmarked og i it-branchen stadig vil være præget af rentestigninger og den globale vækstafmatning, som præger vores primære eksportmarkeder, i 2024.

Udgangspunktet er en rekordhøj beskæftigelse, og der er stadig mange it-virksomheder, der melder om mangel på arbejdskraft og forgæves rekrutteringer.

”Når den globale usikkerhed bliver mindre, forventer vi, at vi vil se en fornyet vækstfase for branchen, da rigtigt mange virksomheder vil investere i både AI, cybersikkerhed og den grønne omstilling. Så vi tror, at branchen også vil vokse i antallet af medarbejdere fremover,” siger Natasha Friis Saxberg.

Mindre lønstigninger

Den generelle afmatning på markedet kan også læses i lønstigningerne. I 4. kvartal 2023 var gennemsnitslønnen 53.700 kr. per måned, hvilket er en stigning på 1.727 kr. eller 3,3% i forhold til året før.

Til sammenligning var den gennemsnitlige lønstigning for erhvervslivet i samme periode på 4,6 procent.

”Der er stadig stor efterspørgsel efter it-specialister, og lønningerne ligger et godt stykke over gennemsnittet for erhvervslivet generelt. Efter mange års lønfest, er der heller ingen tvivl om, at virksomhederne må holde lidt igen med de helt store lønstigninger, når markedet og kunderne holder igen med ordre,” fortæller Natasha Friis Saxberg.

Grafik: IT-Branchen

Mest Læste

Annonce