Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Mangeårig ansat blev fyret: Kollegerne kunne ikke klare svedlugt

Arbejdsliv

15/07/2024 15:46

J. Bøgen

Han endte med at få en stor erstatning.

Denne artikel blev første gang bragt i marts 2023.

Personlig hygiejne er for de fleste mennesker en dybt personlig sag, men det kan også give store udfordringer.

For hvad gør man, hvis en persons hygiejnevaner påvirker sine omgivelser i en sådan grad, at det fører til klager fra kollegerne?

Netop det spørgsmål har været oppe at vende på Kohbergs store industribageri i Sønderjylland. En mandlig medarbejder gennem mere end 12 år, der hovedsagelig arbejdede om natten, lugtede nemlig så meget af sved, at flere kolleger og mandens nærmeste chef endte med at klage.

Særligt om sommeren, var det et problem, og den nærmeste chef fandt medarbejderens lugt "stærkt generende".

Det endte med at koste medarbejderen først en advarsel og siden en fyreseddel, men nu har manden fået en stor erstatning for urimelig opsigelse.

Den opsagte medarbejders fagforening, Fødevareforbundet NNF, førte nemlig sagen på vejne af den afskedigede medarbejder, og Afskedigelsesnævnet endte i februar med at tilkende manden intet mindre end 85.000 kroner i erstatning for urimelig opsigelse.

Det skriver Fagbladet 3F.

Personlig hygiejne

I kendelsen fra Afskedigelsesnævnet lægger dommeren vægt på, at ledelsen i Kohberg ikke henviste til Kohbergs retningslinjer fpr hygiejne i den skriftlige advarsel eller i brevet om opsigelsen.

I stedet var det klagerne fra kollegerne over den stærke svedlugt, der var fokus for situationen, og det er det afgørende i dommen.

For ved at fokusere på netop klagerne fra kollegerne i stedet for virksomhedens retningslinjer, kommer sagen i stedet til at handle om skillelinjen mellem privatliv og arbejdsliv.

"Når virksomheden inddrager kollegernes opfattelse af noget, som mange af os føler hører til i privatlivet, altså ens personlige hygiejne, så er det en svær balancegang, og man skal her være opmærksom på ikke at overtræde de personlige grænser," forklarer lektor Ann-Louise Holten, der forsker i arbejds- og organisationspsykologi på Københavns Universitet.

Mest Læste

Annonce