Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ny analyse: Her smutter hver tredje nyuddannede lærer inden for 5 år

Arbejdsliv

11/06/2024 06:34

J. Bøgen

Der er store geografiske forskelle på, hvor mange nyuddannede lærere der forlader folkeskolen hurtigt efter deres første ansættelse.

1,3 procent af de nyuddannede lærere, der fik job i en folkeskole i Byen København umiddelbart efter endt uddannelse i 2018, var ikke længere ansat i en folkeskole noget sted i landet fem år efter.

Byen København er den ud af 11 landsdele med den højeste andel.

Det viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af data fra Danmarks Statistiks registre.

På landsplan havde 23,7 procent (knap hver fjerde) nyuddannede lærere forladt folkeskolen igen efter fem år, mens tallet er 15,6 procent i Østjylland i bunden af skalaen.

"For mange nyuddannede lærere forlader folkeskolen efter bare få år. Det er et problem for vores skolebørn. Men tallene viser også, at der er store geografiske forskelle," siger Emilie Damm Klarskov, analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

”Der er fokus på problemet fra kommunernes side, og Danmarks Lærerforening har foreslået, at nyuddannede lærere får støtte via en mentor- eller støtteordning, når de starter i arbejde. Det er utrolig fornuftigt at lave nogle indsatser for at give flere unge lærere en bedre start på arbejdslivet,” siger Emilie Damm Klarskov.

I opgørelsen tages der udgangspunkt i landsdelen for de nyuddannede læreres første ansættelsessted.

Analysens hovedkonklusioner

  • 31,3 procent af de nyuddannede lærere, der fik job i en folkeskole i Byen København umiddelbart efter endt uddannelse i 2018, var ikke længere ansat i en folkeskole fem år efter. Det er landsdelen med den højeste andel.

  • I Østjylland har 15,6 procent af de nyuddannede lærere forladt folkeskolen fem år efter, hvilket er den laveste andel. Landsgennemsnittet er 23,7 procent.

Knap hver fjerde nyuddannede lærer, der får arbejde i folkeskolen umiddelbart efter uddannelse, forlader den igen inden for fem år. Men tallet dækker over store geografiske forskelle. Grafik: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Mest Læste

Annonce