Det bliver mere og mere almindeligt i takt med at stadig mere rekruttering foregår digitalt.
Lige nu læser andre
Det bliver mere og mere almindeligt i takt med at stadig mere rekruttering foregår digitalt.
Jobsvindel boomer

Jobmarkedet er præget af hård konkurrence, og det udnytter svindlere med tilbud, der lyder for gode til at være sande, til desperate jobsøgende med tilbud,
Den amerikanske forbrugerbeskyttelsesmyndighed, FTC (Federal Trade Commission), advarer om en stigning i svindelnumre, der lover hurtige penge for simple onlineopgaver – især rettet mod sårbare personer, der søger hjemmearbejde.
Det hele begynder med en venlig besked

Ifølge nyhedsbureauet AP starter disse svindelnumrene ofte med en personlig besked via sms eller WhatsApp fra en person, der udgiver sig for at være rekrutteringskonsulent.
Læs også
Svindleren kommenterer måske dit CV eller din erfaring og opbygger gradvist tillid for til sidst at lokke dig ind i et falsk job, der koster dig penge.
Svindlerne bliver stadig klogere

”De fleste, der falder for disse svindelnumre, opfører sig ikke dumt,” siger Kati Daffan fra FTC til AP.
”Svindlerne er bare så dygtige og sofistikerede.”
Tabene er eksploderet siden 2020

Ifølge FTC er de rapporterede tab i USA som følge af jobsvindel mere end tredoblet mellem 2020 og 2023.
Og alene i første halvdel af 2024 har amerikanere mistet over 220 millioner dollars til denne type svindel.
En voksende andel af tabene stammer fra såkaldte ”task scams” – en nyere og mere spil-lignende version af det klassiske fupnummer.
Spil-lignende jobsvindel vinder frem

Disse svindelnumre går også under navne som ”product boosting” eller ”optimeringsopgaver”.
Her bliver ofre bedt om at klikke, like eller bedømme indhold mod en påstået provision. Man ser sine ”indtjeninger” stige i en app eller på en hjemmeside, men det hele er opsat og falsk.
For at få pengene udbetalt skal man pludselig selv overføre penge – ofte i kryptovaluta.
Rigtige penge for falsk arbejde

I starten kan man få lov til at ”tjene” små beløb for at skabe tillid. Men snart bliver man bedt om at betale penge op foran for at få adgang til større beløb eller udbetalinger.
Når først man har overført penge, forsvinder både beløbet og svindlerne.
Hvem er mest udsat?

Jobsøgende, der er nye på markedet, folk der vender tilbage efter en længere pause (som fx tidligere hjemmegående), og indvandrere er blandt de mest udsatte.
Svindlerne udnytter, at disse grupper ofte mangler erfaring med arbejdsmarkedet, kan have sproglige barrierer eller står under økonomisk pres.
Et job der virker for let? Vær skeptisk

”Hvis jobbet virker for let, for hurtigt eller starter med overdreven ros – så vær på vagt,” advarer Eva Velasquez fra Identity Theft Resource Center i en udtalelse til AP.
Mange af disse svindeljob kræver hverken samtale eller baggrundstjek og lover øjeblikkelig opstart hjemmefra.
Den psykologiske fælde

Svindlere spiller ofte på folks behov for anerkendelse og værdsættelse. Et kompliment kan hurtigt skabe tillid – og i en usikker økonomi kan selv tvivlsomme tilbud virke tillokkende.
”Folk tænker: ’Jeg ved godt, det her lugter lidt, men jeg har brug for pengene,’” fortæller Velasquez.
Sådan beskytter du dig

Vær på den sikre side ved at ignorere uopfordrede jobtilbud sendt via sms eller WhatsApp – især dem der virker alt for smigrende.
Du skal aldrig betale for at få et job eller få løn. Og vær kritisk over for job, hvor du skal bedømme eller like produkter uden at have prøvet dem eller gennemgået en ordentlig ansættelsesproces.