George Soros frygter, at civilisationen som vi kender den, står ansigt til ansigt med enden. Foto: Shutterstock
George Soros frygter, at civilisationen som vi kender den, står ansigt til ansigt med enden. Foto: Shutterstock

"Civilisationen overlever måske ikke, hvad der er på vej"

Bæredygtighed

25/05/2022 14:25

J. Bøgen

Finansmanden George Soros frygter to ting: Ukraine er forløberen for tredje verdenskrig, og at verden ikke vil overleve det, der er på vej

Ruslands invasion af Ukraine truer med at blive begyndelsen på tredje verdenskrig, der vil ende civilisationen, som vi kender den.

Så kontant var meldingen fra finansmanden George Soros under hans tale på ved det årlige møde i World Economic Forum, skriver The Guardian.

I et sønderlemmende angreb på Vladimir Putin og Kinas præsident, Xi Jinping, advarede Soros om, at autokratiske regimer er på vej frem, og at den globale økonomi er på vej mod en depression.

Den ungarsk-fødte finansmand brugte også sin taletid på at kritisere den tidligere tyske kansler, Angela Merkel, for at have været for venlig overfor de russiske og kinesiske statsoverhoveder.

"Tredje verdenskrig kan allerede være begyndt"

Stemningen på det årlige møde i World Economic Forum er i forvejen nedtonet på grund af krigen i Ukraine, og den blev ikke løftet af Soros' dundertale:

"Invasionen (af Ukraine, red.) er muligvis begyndelsen på tredje verdenskrig, og vores civilisationen vil måske ikke overleve det," sagde han.

"Invasionen kom ikke ud af det blå. Verden har været engageret i en tiltagende kamp mellem to regeringssystemer, som er diametrale modsætninger: et åbent samfund og et lukket samfund."

Den 91-årige finansguru peger på terrorangrebet d. 11. september 2001 som det, der startede den tiltagende magtkamp:

"Undertrykkende regimer er nu i fremgang og åbne samfund er under belejring. I dag er Kina og Rusland den største trussel mod åbne samfund," siger Soros.

Roser Europa for modsvar til Rusland

Til gengæld får Europa som kontinent roser med på vejen for reaktionen mod Ruslands invasion af Ukraine:

"Det vil tage lang tid at få styr på detaljerne, men Europa virker til at være på rette vej. De (Europas lande, red.) er kommet med modsvar til invasionen af Ukraine med større fart, forening og kraft end nogensinde i deres historie."

Men Soros mener, at grunden til, at Europas lande lige nu er så afhængige af russiske fossile brændstoffer, er, at Angela Merkel havde for tætte bånd til Rusland:

"Hun lavede specialaftaler med Rusland i forhold til forsyning af gas, og hun gjorde Kina til Tysklands største eksportmarked. Det har gjort Tyskland til den bedst præsterende økonomi i Europa, men nu skal prisen betales. Tysklands økonomi er nødt til at blive ændret. Og det vil tage lang tid."

Vi må bruge alle vores ressourcer sammen

Soros konstaterer til slut, at krigen i Ukraine skygger for langt større og lige så presserende problemer:

"Alt imens krigen raser, får kampen for klimaet andenpladsen. Og det er til trods for, at eksperter fortæller os, at vi allerede er langt bagefter planen, og at klimaforandringerne snart bliver umulige at vende. Det kan ende vores civilisation."

"Derfor er vi nødt til at mobilisere alle vores ressourcer for at bringe krigen til en hurtig afslutning. Den bedste, og måske eneste, måde at bevare vores civilisation er at besejre Putin hurtigst muligt. Punktum."

Hvem er George Soros?

Den ungarskfødte finansmand er i dag 91 år og havde i 2016 en personlig formue på 172 milliarder kroner. Størstedelen af hans formue har han tilegnet sig gennem valutaspekulation.

Han er kendt for sine skarpe politiske holdninger, som er overvejende venstreorienterede i manges øjne. Det har gjort ham til et yndet hadeobjekt for den politiske højrefløj i USA.

Soros har fået tilnavnet "The man who broke the Bank of England". Navnet henviser til, at han, sammen med andre spekulanter, solgte ud af de britiske pund i starten af 1990'erne. Det førte til det, der blev kendt som Valutakrisen, som knækkede både italienske lire, britiske pund og skandinaviske kroner.

Krakket betød, at Bank of England (den britiske nationalbank) var nødt til at trække pundet ud af Det Europæiske Monetære System, og det endte med en devaluering af valutaen.

Eksperter skønner, at Soros tjente omkring 1,1 milliarder amerikanske dollars på de begivenheder.

Mest Læste

Annonce