Coronapandemien har skabt omkring 573 nye milliardærer på verdensplan. Foto: Shutterstock
Coronapandemien har skabt omkring 573 nye milliardærer på verdensplan. Foto: Shutterstock

Imens vi andre lider: De riges formuer er nu mere end 38 gange Danmarks BNP

Erhvervsliv

25/05/2022 13:06

J. Bøgen

Siden coronapandemiens udbrud i 2020 er der kommet omkring 573 nye milliardærer til på verdensplan. Samtidig er de riges formuer steget til ufattelige beløb.

Coronakrisen har været god ved pengepungen - i hvert fald for de rige.

For mens vi andre har kæmpet for at få hverdagen til at hænge sammen, er der siden 2020 blevet skat 573 ny dollar-milliardærer, så det samlede antal nu er oppe på 2668 på verdensplan.

Det svarer til en ny dollarmilliardær hver 30. time.

Det skriver CNN på baggrund af en ny analyse fra Oxfam.

Analysen har samlet data fra Forbes, der hvert år udgiver en liste over verdens rigeste. Formålet med analysen er at kigge på udviklingen i ulighed på verdensplan, og den kommer i anledning af det årlige møde i World Economic Forum.

Stigende priser lige i lommen på de rige

Ifølge analysen er de riges formuer vokset med 42 procent svarende til 26,5 billioner kroner. Det bringer de samlede formuer for verdens milliardærer op på svimlende 88,6 billioner kroner.

For sammenligningens skyld svarer det til mere end 38 gange Danmarks BNP i 2020.

Det er særligt tre sektorer, der tegner sig for den ufattelige fremgang.

Inden for fødevare- og agrikultursektoren er den samlede velstand for firmaer og deres ejere og ledere steget med 45 procent, hvilket svarer til 2,66 billioner danske kroner siden 2020.

I energisektoren har de rige også oplevet massiv fremgang. Her er formuerne vokset med 24 procent, 369,7 milliarder kroner, siden 2020.

Og endelig er den vildeste fremgang kommet i tech-sektoren. Her er den samlede formue nemlig mere end fordoblet de seneste to år, så tech-giganterne nu samlet har svimlende 6,5 billioner kroner.

I den helt anden ende af skalaen: 263 millioner lever i ekstrem fattigdom

Tallene fra analysen viser også, at det bestemt ikke er alle, der har gavn af de voksende formuer.

På verdensplan vurderer Oxfam nu, at 263 millioner mennesker lever i det, de kalder ekstrem fattigdom. Det betyder, at man lever for mindre end 13,25 kroner om dagen.

"Jeg har aldrig i verdenshistorien set så dramatisk en vækst i fattigdom og velstand på samme tid," siger Max Lawson, der er leder for ulighedspolitisk afdeling i Oxfam til CNN.

Oxfam vil have regeringer til at handle - nu!

For at modvirke den stigende ulighed, vil Oxfam have regeringer verden over til at tage voldsomme midler i brug.

Organisationen foreslår blandt andet en midlertidig skat på 90 procent af virksomhedsoverskud samt en en-gangs-skat på milliardærer formuer.

Samtidig foreslår Oxfam at indføre en skat for de superrige. Forslaget lyder på to procents skat på værdier med en værdi på over 5 millioner dollars (knap 35 milliarder kroner), og den skal stige til fem procent, hvis værdien ryger over en milliard dollars (knap syv milliarder kroner).

Det vil, ifølge organisationens beregninger, give samlet 17,45 billioner kroner til at bekæmpe fattigdom.

Forslagene ser dog ikke ud til at have megen medvind blandt politikerne, da man blandt andet i USA har set forslag om skat for de superrige blive nedstemt i kongressen igen og igen.

Mest Læste

Annonce