EU Kommissionen vil suspendere braklægningskrav for landbrugsjord i 2023. Foto: Shutterstock
EU Kommissionen vil suspendere braklægningskrav for landbrugsjord i 2023. Foto: Shutterstock

EU vil droppe krav for 1,5 mio. hektar jord for at sikre fødevareproduktion

Bæredygtighed

25/07/2022 10:09

J. Bøgen

Kravet bliver dog ikke helt skrottet - kun midlertidigt suspenderet.

Det er ikke ligefrem en nyhed, at EU og generelt resten af Verden står på kanten af en regulær fødevarekrise.

Alvoren er skam også gået op for EU Kommissionen, og nu er de klar til at droppe et af deres krav til medlemslandende for at sikre fødevareproduktionen for 2023.

Helt præcist melder kommissionen sig klar til at suspendere kravet om braklægning af 1,5 millioner hektar landbrugsland, som ellers skal sikre fremtidig bæredygtighed og fødevareprouktion på længere sigt.

Det skriver EU Kommissionen i en pressemeddelelse.

Anmodning fra medlemslandende

Forslaget om at suspendere braklægningskraftet er ifølge pressemeddelelsen blevet stillet af medlemslandene i unionen, og kommissionen melder sig altså nu klar til at følge den opfordring.

Tanken er, at de ekstra 1,5 millioner hektar landbrugsland skal være med til at sikre fødevareproduktionen i unionen i 2023, da det ikke er til at vide, hvor længe krigen i Ukraine vil påvirke adgangen til fødevarer.

Kommissionen understreger i pressemeddelelsen, at der er tale om en midlertidig suspendering af kravet, og at landene kun skal tage den absolut mest nødvendige landbrugsjord i brug for at imødekomme efterspørgslen på fødevarer.

Det betyder for eksempel, at kommissionen ikke mener, at afgrøder som majs og soya, som typisk bruges til at fodre landbrugsdyr, skal undtages braklægningskravet.

"Selvom vi er i en ekstraordinær situation omkring fødevaresikkerhed, er vi nødt til at fortsætte overgangen til en mere robust og bæredygtig agrikulturel sektor," skriver Kommissionen.

Forslaget bliver nu sent til EU's medlemslande, før det formelt kan blive vedtaget.

Mest Læste

Annonce