Great Barrier Reef er 2300 kilometer langt og ligger ud for Australiens nordøstkyst. Foto: Shutterstock
Great Barrier Reef er 2300 kilometer langt og ligger ud for Australiens nordøstkyst. Foto: Shutterstock

Fantastisk nyhed - verdens største er i bedring

Bæredygtighed

04/08/2022 10:53

J. Bøgen

Great Barrier Reef har ikke haft det så godt i 36 år.

Torsdag landede der for en gangs skyld godt nyt om miljøet.

Verdens største koralrev, Great Barrier Reef ud for Australiens nordøstkyst, er nemlig i bedring.

Faktisk er to tredjedele af revet dækket af den største mængde koraller i hele 36 år.

Det skriver TV 2 på baggrund af en rapport om revets tilstand, som blev offentliggjort her til morgen dansk tid.

Det er særligt de centrale og nordlige dele af Great Barrier Reef, der er i bedring, da det er her, korallerne dækker mere, end de har gjort længe.

Til gengæld er der også dårligt nyt, da den sydlige del af revet har mistet en del af koraldækket. Det skyldes dog ikke direkte menneskelige miljøpåvirkninger, da man i stedet mener, en invasion af søstjerner er skyld i dette.

Ikke tid til at ånde lettet op endnu

Selvom det umiddelbart kan lyde som om, Great Barrier Reef nu viser sig at kunne modarbejde de massive miljøpåvirkninger, vi mennesker udsætter kloden for, er det for tidligt at hvile på laurbærene.

"et bekymrende er, at mængden af forstyrrende hændelser stiger. Særligt antallet af de store blegninger," siger Mike Emslie fra det australske institut for havvidenskab, som står bag den årlige rapport om koralrevet ifølge TV 2.

Blegning af korallerne sker nemlig, når varmere vand ødelægger de lager, som korallerne lever af. Når algerne forsvinder, dør korallerne og bliver helt hvide.

I løbet af de sidste 7 år har der været 4 store blegninger i ved Great Barrier Reef. Netop det faktum, at blegninger sker så hyppigt, er et tegn på, at de er drevet af klimeforandringer, der giver varmere temperaturer - også i havvandet.

De værste blegninger fandt sted i 2016 og 2017, mens blegninger i 2020 og 2021 ikke var ligeså skadelige.

Skrøbelige koraller driver fremgangen

Væksten i koraller skyldes ikke mindst en type koraller, som er særligt sårbare over for at tage skade af bølger, varmestress og søstjerner. Derfor skal der ikke meget til, før torsdagens positive nyheder kan fordufte som vand fordamper i varmen.

"Vi står virkelig på usikker grund, når det kommer til effekterne af blegning, og hvad det betyder fremover. Men i dag er det stadig et fantastisk sted," siger Mike Emslie i følge TV 2.

Great Barrier Reef er 2300 kilometer langt, og i 1981 kom revet på Unescos verdensarvsliste. Begrundelsen lød, at revet er det største og mest spektakulære koralrev på planeten.

Mest Læste

Annonce