Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Find foråret: Hele Danmark skal på jagt efter udsprungne blade og fuglesang

Bæredygtighed

25/3/21 9:42

Theis

Vores Natur tager revanche i foråret med et væld af aktiviteter. Startskuddet går i weekenden op til påskeferien, hvor store som små kan lede efter forårstegn med en bingoplade i hånden over hele landet og samtidig hjælpe forskerne.

Pibler anemonerne mon frem tidligere end normalt i år, og hvornår er det lige, at citronsommerfuglen begynder at baske med vingerne?

Det er blot to af de spørgsmål, som alle kan hjælpe med at blive klogere på. I den første weekend i påskeferien inviteres store som små i hele landet ud for at lede efter forårstegn med en bingoplade i hånden.

Projektet er et samarbejde mellem Naturstyrelsen og Statens Naturhistoriske Museum under partnerskabet Vores Natur. Partnerskabet tager nemlig revanche for sidste forårs coronaaflysninger og tilbyder aktiviteter i naturen for alle frem mod sommer.   

"Vi kaldte 2020 for naturens år, og det blev det i høj grad også. Naturen har været det sted, hvor vi mødtes med venner og familie eller fik et afbræk fra bare at sidde hjemme. Jeg tror, at mange har opdaget, hvor utrolig afstressende og energigivende, naturen kan være. Nu er vi i det spæde forår, og jeg vil gerne opfordre alle til at tage på opdagelse efter alt det liv, der spirer derude lige nu. Der er masser af plads til alle, hvis vi blot husker at holde afstand og behandler naturen med respekt," siger miljøminister Lea Wermelin.

Spil forårsbingo med familien
Under overskriften ”Find foråret” kan besøgende den 27. og 28. marts tage en forårsbingo-plade med rundt i en række af de statslige naturområder over hele landet. Bingopladerne vil være at finde ved indgangen til de pågældende naturområder og vil også kunne downloades fra Naturstyrelsens hjemmeside, så man kan lave sin egen skattejagt, uanset hvor man befinder sig.

På bingopladerne kan man finde ti af de arter, der dukker frem i det tidlige forår– eksempelvis citronsommerfugle, anemoner og udsprungne bøgeblade. Arterne vil variere, alt efter, hvilket naturområde man besøger. Så er det spændende, hvem der først får pladen fuld af forårsfornemmelser?

Vær forskernes øjne, ører og næse  
Udover at give hele pladen fuld kan mange af observationerne også meldes ind til det borgerdrevne forskningsprojekt ”Danmark Udforsker”, som Statens Naturhistoriske Museum står bag. Her kan du hjælpe forskerne med at blive klogere på årets gang i naturen – herunder også de spæde forårstegn.

"I Danmarks Udforsker skal vi sammen undersøge, hvornår mere end 40 forskellige begivenheder i naturen sker først. Klimaforandringer, bydannelse, ændringer i landskabet og andre menneskeskabte forandringer påvirker naturen omkring os, og får dyr, planter og svampe til at "opføre" sig anderledes. Derfor håber vi, at så mange som muligt har lyst til at tage på udkig og være vores øjne, ører og næse i naturen," siger Peter C. Kjærgaard, Museumsdirektør, Statens Naturhistoriske Museum.

Vores Natur – også i 2021
Find foråret bliver startskuddet til et mylder af aktiviteter og ture frem mod sommeren, der skal give viden om naturen, lyst til at gå på opdagelse i den og passe på den under den fælles paraply Vores Natur.

"På grund af Covid-19 blev stort set alle Vores Naturs forårsaktiviteter sidste år aflyst. Vi er derfor rigtig glade for, at projektet kan fortsætte, med opbakning fra fondene bag og at de mange organisationer og foreninger, der har planlagt aktiviteter, får mulighed for at gennemføre dem. Der har været et kæmpe fokus på natur og naturoplevelser i 2020, og rigtig mange danskere har været meget mere ude. Nu håber vi at kunne fastholde den interesse for friluftsliv og natur med flere aktiviteter, der inviterer endnu flere danskerne ud i vores natur," siger Niels-Christian Levin Hansen, formand for friluftsrådet.

Husk afstanden – også udendørs
Statens skove og naturområder er åbne i hele Danmark døgnet rundt, men det er som altid vigtigt, at du følger myndighedernes krav og anvisninger til, hvordan du beskytter dig selv og andre imod coronasmitte. Husk at holde afstand og hold dig opdateret på coronasmitte.dk.

Find et arrangement tæt på dig: www.voresnatur.nu

Download og print dine egne bingoplader på nst.dk/voresnatur

Vores Natur er et partnerskab mellem Naturstyrelsen, Friluftsrådet, De Naturhistoriske Museer og DR.

Annonce