Foto: VisitVejen.dk
Foto: VisitVejen.dk

Første spadestik: Historisk stort naturprojekt skal give Danmarks bedste fiskevand

Bæredygtighed

03/12/20 9:36

Theis

I dag begynder genopretningen af Holme Å. Et historisk stort naturprojekt i Varde Kommune, der skal styrke levebetingelserne for truede dyrearter og give Danmarks bedste fiskevand på en 40 kilometer lang strækning.

Torsdag formiddag tager en gravemaskine første spadestik til genopretningen af Holme Å. En 12 kilometer lang å, som siden 1921 har været reduceret til en bredde på mindre end én meter.

Projektet skal genskabe åens oprindelige bredde på fem meter tilbage ved at tilbageføre vandet fra en kunstig skabt kanal. En ændring, som vil styrke biodiversiteten og levebetingelserne for truede dyrearter i og omkring åen.

Særligt laksebestanden vil nyde godt af genopretningen. Tidligere var der laksebestande i ni større vandløb i Danmark, men i dag er Varde Å ét af kun fire vandløb, hvor den oprindelige danske laks er reddet som lokalt tilpasset art.

En fuld tilbageførsel af vandet til Holme Å, der løber ud i Varde Å, vil skabe optimale forhold for laksefisk og andre vandrende fiskearter på en i alt 40 kilometer lang strækning.

Preben Friis-Hauge, formand for Plan og Teknik-udvalget i Varde Kommune:

”Genopretningen kommer til at gøre en markant positiv forskel for plante- og dyrelivet i og omkring Holme Å, og det er også derfor, vi har formået at få støtte fra stærke samarbejdspartnere som Norlys, Aage V. Jensen Naturfond og Den Danske Naturfond.”

Genopretning af ådalen
Projektet indebærer også en genopretning af engene langs med åen. Der er i samarbejde med lodsejerne lavet en plejeplan, og der skal fremadrettet ske naturpleje for at sikre en udvikling af eng med et stort naturindhold.

Genopretningen af Holme Å forventes at være gennemført i 2023.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.