Klima og cirkulær økonomi er i fokus i Svanemærkets nye krav til udemøbler, legeredskaber og parkudstyr. Foto: Miljømærkning Danmark
Klima og cirkulær økonomi er i fokus i Svanemærkets nye krav til udemøbler, legeredskaber og parkudstyr. Foto: Miljømærkning Danmark

Nu får svanemærket nyt fokus

Bæredygtighed

08/4/21 9:09

Theis

Mange producenter vil gerne være med til at reducere klimabelastningen og fremme en mere cirkulær økonomi, hvor vi bruger ressourcerne igen og igen. Svanemærkets nye krav til udemøbler, legeredskaber og parkudstyr er netop udarbejdet med dette for øje.

Udbuddet af svanemærkede udemøbler, legeredskaber og parkudstyr er i de seneste år vokset. Mens der i 2018 var 12 svanemærkede produkter, er der nu over 750 forskellige varianter med det officielle miljømærke på det nordiske marked.

Hos Miljømærkning Danmark glæder man sig over denne udvikling:

”Svanemærkets krav på dette område favner bredt – og rummer derfor et enormt potentiale. Kravene dækker både udemøbler til terrassen derhjemme, bænke og fitnessredskaber til kommunale parker og naturområder – og redskaber til offentlige legepladser, daginstitutioner eller til gårdmiljøet i boligforeninger. Det er derfor glædeligt, at udbuddet er vokset markant, da vi ved, at mange kommuner og boligforeninger netop prioriterer grønne indkøb højt”, lyder det fra Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Mindre klimabelastning
I udemøbler som fx bænke, klatrestativer og fitnessredskaber står metaldelene traditionelt set for en stor del af klimabelastningen. Derfor er de nye krav yderligere skærpet, så kravene til andelen af recirkuleret metal er endnu højere, eller det skal kunne dokumenteres, at metallet er fremstillet med lavere klimaaftryk.

Mere cirkulær økonomi
Naturtab og overforbrug af jordens ressourcer er – sammen med klimakrisen – vores tids allerstørste udfordringer. Vi bruger ressourcer, som om vi havde 1,6 jordkloder om året, og det kan vi ikke fortsætte med. Derfor er det nødvendigt, at vi bliver bedre til at genbruge og genanvende de ressourcer, som allerede er udvundet. Dette er Svanemærkets nye krav med til at sikre gennem krav til både design, kemikalier og valg af råvarer.

Eksempelvis skal svanemærkede udemøbler være nemme at skille ad, så træ, plast og metal kan udsorteres ud og indgå i nye materialekredsløb. Samtidig skal møbeldele af plast eller metal have en høj andel af recirkuleret materiale. Fx skal 75 procent af alt stål og aluminium være recirkuleret (i udemøbler, som består af forholdsvist meget metal) eller stamme fra produktion med lavere klimaftryk.

God kvalitet og lang brugstid
Udemøbler og redskaber til legepladser eller parker skal kunne tåle al slags vejr og skal kunne holde til hård brug. Det anvendte træ skal derfor opfylde strenge krav til holdbarhed, som er en vigtig forudsætning for lang levetid. Samtidig har de enkelte dele i svanemærkede udemøbler en garantiperiode på 10-20 år.

Virksomheder, der ønsker at høre mere om Svanemærkets nye kriterier, og hvordan man får certificeret udemøbler, legeredskaber og parkudstyr, har mulighed for at deltage i et webinar den 5. maj 2021. Læs mere her.

Annonce