ktørerne på markedet finder selv ud af, om energiøerne skal placeres på kunstige øer eller platforme, mener Wind Denmark og Dansk Industri. Det er til gengæld vigtigt, at vi snarest kommer i gang med at etablere øerne.
Der findes allerede en energiø i Østersøen i form af Bornholm. Men der skal udvikles noget nyt i Nordsøen, for at der om relativt få år kan være en ø, der kan samle strømmen fra de kommende havvindmølleparker på det forblæste hav.
På Christiansborg er der flere holdninger til, hvordan de kommende energiøer skal se ud. Men det bør ikke optage politikerne, om løsningen er stålplatforme, en fysisk ø eller noget tredje, mener Wind Denmark og Dansk Industri.
"Det er afgørende, at politikerne sikrer, at der er retning og ambitioner, og at danskerne og erhvervslivet kan stole på de mål, der er sat. Derimod mener jeg ikke, at beslutningen om øernes udseende, størrelse, format og egenskaber skal træffes på Christiansborg. Politikerne bør lade markedet træffe den beslutning, der giver bedst mening for samfundet, og alene stille de nødvendige rammer til rådighed," siger branchedirektør i DI Troels Ranis.
"Hvis der er usikkerhed om, hvad der er bedst og billigst for os alle, så er det bedst, at politikerne præsenterer en udbudsmodel, som tillader flere koncepter og på den måde lader markedet definere, hvilken løsning der er mest konkurrencedygtig. En sådan tilgang vil alt andet lige betyde, at vi som samfund får mest for pengene," siger adm. direktør i Wind Denmark Jan Hylleberg
Flere forundersøgelser
Hvis man tillader bud med flere forskellige koncepter, vil det være en fordel at udvide området, hvor der laves forundersøgelser, så det tilgængelige areal at bygge på bliver større. Det vil gøre det muligt at vælge mellem en fysisk ø-konstruktion, en platformsløsning eller noget helt tredje – alt efter hvad der bedst kan betale sig.
En udvidelse af forundersøgelsesområdet vil koste staten ekstra, men det ser Wind Denmark og Dansk Industri som en god investering.
"Et større forundersøgelsesområde og en mulighed for at aktørerne kan tænke mere frit, vil sikre den mest effektive løsning, da man lader havvindudviklerne om at tage valget. At der fra statens side skal afsættes flere penge til en forundersøgelse vil blot betyde, at der skal afsættes færre midler på længere sigt, når de 10 GW havvind skal kobles til energiøen," siger Jan Hylleberg.
Danmark råder over nogle af de billigste havvindpladser i EU, og vi har udsigt til at få en stor del af kapaciteten på 300 GW havvind, som er EU’s mål i 2050. Det vil sige, at man med en færdig forundersøgelse i skuffen, hurtigere vil kunne udvide kapaciteten i Nordsøen.