Betalt spisepause er en strid på principper

Langtrukne forhandlinger om nye overenskomster i staten har blandt andet handlet om spisepauser.

De offentligt ansattes betalte spisepause blev et af de helt store temaer i forhandlingerne om nye overenskomster.

Med forligene i regioner, kommuner har ansatte under hovedorganisationen Akademikernes Centralorganisation fået sikring af betalt spisepause i overenskomsten. Det har de betalt for med en mindre lønstigning end andre grupper. 

OK'18 tema på DenOffentlige

Vi samler alle historier om overenskomstforhandlingerne på en fælles temaside. Følg forhandlingerne her.

Historier om tidligere overenskomster finder du her.

Skal I være med? Kontakt os.

Ansatte under hovedorganisationerne FTF og LO har på anden vis fået tryghed om spisepausen i deres aftaler.

Lørdag aften landede en aftale for de statsansatte, som ifølge parterne også indeholder en tryghed for spisepausen.

Læs om baggrunden for striden om spisepausen her:

 • Langt de fleste offentligt ansatte holder i dag spisepause på arbejdsgivernes regning. Arbejdsgiverne i DA har tidligere opgjort i en analyse, at 90 procent af de offentligt ansatte har betalt frokost. I staten gælder det ifølge Finansministeriet 92 procent.
 • En betalt spisepause på en halv time om dagen svarer til 2,5 timer om ugen. Det er cirka syv procent af den samlede årlige arbejdstid.
 • Betalt spisepause er for de flestes vedkommende betinget af, at de ansatte står til rådighed på arbejdspladsen. De skal være klar til at lukke madkassen og springe til, hvis der er behov for det.
 • I oktober 2017 sendte arbejdsgiverne i Moderniseringsstyrelsen et brev til statsansattes overenskomstforhandlere, hvor styrelsen slår fast, at den anser betalt spisepause som et personalegode, som kan opsiges.
 • Brevet fra Moderniseringsstyrelsen kom i kølvandet på en strid om betalt spisepause i den statsejede virksomhed DR. 
 • I oktober 2015 varslede DR's ledelse, at alle medarbejdere i DR fra sommeren 2017 selv skulle betale deres spisepauser. Det forlænger den effektive arbejdstid med en halv time i gennemsnit om dagen.
 • Det førte til protester fra de ansatte. I februar 2017 afgjorde en faglig voldgift, at spisepausen i DR ikke kunne afskaffes uden en overenskomstforhandling.
 • Moderniseringsstyrelsen vil dog ikke acceptere, at den kendelse gælder for de øvrige statslige arbejdsgivere.
 • Uenigheden med de faglige organisationer består i, om betalt spisepause er en overenskomstsikret ret eller en kutyme på de enkelte arbejdspladser. Sidstnævnte kan opsiges af den lokale ledelse.
 • Moderniseringsstyrelsen vil ikke generelt opsige den betalte frokostpause, men vil gøre det muligt for de enkelte statslige styrelser og arbejdsgivere at gøre det.

- Det er helt op til ledelsen på den enkelte arbejdsplads, om medarbejderne skal tilbydes betalt frokostpause eller ej, skrev vicedirektør i Moderniseringsstyrelsen Linda Nordstrøm Nissen i november 2017 i en e-mail til Ritzau.

Kilder: Ritzau, Politiken, avisen.dk, Moderniseringsstyrelsen og Finansministeriet.

/ritzau/

Emneord: OK18, Betalt spisepause, Offentlige overenskomster, FTF, LO, Dansk Arbejdsgiverforening, 300418
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.08.18 Politik
  LO: Godt at A-kasserne nu får mere ansvar

  - Ros til partierne for, at de nu omsider viser a-kasserne den tillid, de fortjener. Jeg havde dog hellere set, at a-kasserne havde fået opgaven som en fast ordning i stedet for et forsøg, siger LO-næstformand Ejner K. Holst.

 • 12.03.18 Politik
  Regeringen: Privat lønudvikling er 8,6 procent

  Det er halve sandheder, når arbejdsgiverne påstår at deres ”tilbud” vil give lønstigninger til offentligt ansatte, der lægger sig op af de privates.

 • 08.03.18 Politik
  Lockout vil ramme almindelige danskere hårdt

  Lønmodtagerne ønsker en løsning for alle – ikke en lammende konflikt ! Med sine voldsomme lockout-varsler ved en kommende storkonflikt risikerer de offentlige arbejdsgivere at sætte hele den danske model på spil.

 • 05.03.18 Politik
  15.000 statsansatte er udtaget til konflikt

  De statslige fagforbund varslede fredag konflikt på op mod 150 statslige arbejdspladser. Det betyder at ca. 15.000 statsligt ansatte nedlægger arbejdet, hvis ikke det lykkes parterne at finde en løsning i Forligsinstitutionen

 • 02.03.18 Politik
  Vores mål er en aftale, men det ser svært ud!

  De statsansattes forhandlere arbejder stadig for en overenskomstaftale efter orienterende møde i Forligsinstitutionen i dag. Men det ser svært ud, siger topforhandler Flemming Vinther.