Det fylder og koster ikke meget, men kan få stor betydning.
Lige nu læser andre
Det er en af de værste situationer, man kan opleve, når man skal ud på tur – bilen nægter simpelthen at starte, netop når man har mest travlt.
Mange vælger at ringe efter vejhjælp, men som vi alle ved, kan det være en tidskrævende og dyr løsning, især hvis man befinder sig et sted, hvor hjælpen ikke kommer med det samme.
Problemet skyldes ofte et fladt startbatteri, et fænomen, der har givet anledning til mange forsikringssager.
Arne Voll, kommunikationschef i Gjensidiges norske afdeling, forklarer til ABCnyheter, at startproblemer ikke kun rammer forbrændingsbiler.
Læs også
Elbilister kan også opleve advarselslamper på instrumentbrættet, der indikerer, at 12-volts startbatteriet er svagt.
“Hvad ikke alle er klar over, er, at elbiler udover det store batteri, der driver bilen frem, også har et lille startbatteri. Dette kan omfatte forvarmning af din bil, betjening af vinduesviskerne og meget mere. Den vigtigste egenskab er dog, at den hjælper med at starte bilen,” siger Arne Voll.
Det lille batteri er ofte overset, men kombinationen af koldt vejr og mange elektriske funktioner kan få det til at flade helt ud.
Løsningen for de fleste er at få den rigtige hjælp – enten ved at kontakte vejhjælp eller ved at jumpstarte batteriet selv.
Mange forhandlere af biltilbehør tilbyder i dag maskinen med de såkaldte ‘krokodillenæb’ for under tusinde kroner, som hurtigt kan give dig den nødstrøm, du har brug for.
“Disse er meget ukomplicerede, så selv “far” kan bruge dem. Når boosteren er opladet, holder den sin kapacitet i meget lang tid, og alt du skal gøre er at forbinde den røde klemme til den røde stang (+) og den blå/sorte til den sorte (-) og starte køretøjet. Der skal ikke kobles noget fra, og man er blevet sin egen vejhjælp,” forklarer Arne Voll.
Når bilen endelig er i gang, anbefales det at tage en længere køretur for at lade batteriet op, og evt. følge op med en batterioplader. Det kan forlænge batteriets levetid markant.
Det er også en god idé at sætte sig ind i, hvor netop dit 12-volts startbatteri er placeret, så du i en nødsituation hurtigt kan finde det frem og tilslutte jumpstarteren.
Med de rette redskaber og en smule forberedelse kan du undgå dyre og frustrerende ventetider, når du sidder fast med en bil, der nægter at starte. Det kan ofte betale sig at have en fuldt opladet jumpstarter i handskerummet – en lille investering, der potentielt kan redde både din tid og din dag.