Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Få bilen klar til foråret: 3 ting, du skal sørge for ifølge ekspert

Bil og motor

14/03/2024 13:39

J. Bøgen

Det er tid til at gøre bilen klar til mildere vejr.

Det er blevet forår, og selvom vintervejret ikke helt vil slippe taget, kan de danske bilister se frem til andre forhold på vejene de kommende måneder.

Derfor er det tid til at gøre bilen forårsklar efter en vinter, der har udsat den for vand, snavs, salt og fugt. Det slider på bilen, hvis du ikke gør noget ved det, men heldigvis er det ret simpelt at få styr på det hele og gøre bilen forårsklar.

Ud over at det er behageligt at køre i en klargjort bil, kan det også spare dig penge på sigt, hvis den får pleje nu.

Skift til sommerdæk

Hvis du kører med vinter- og sommerdæk fremfor helårsdæk, så er det ved at være tid til at skifte. De fleste skifter til sommerdæk i april, hvor foråret for alvor er i gang, og sommerdæk er den bedste løsning, når temperaturen er over syv grader.

"Det er mere komfortabelt, sikkert og brændstofeffektivt at køre med dæk, der passer til underlaget. Derfor er det bare med at få sommerdækkene på eller undersøge, om helårsdæk er en bedre løsning for dig," siger Rasmus Boserup, kommunikationschef i energiselskabet OK.

I forbindelse med dækskiftet bør du også tjekke dækmønstret, der ifølge lovkravet som minimum skal være 1,6 mm. Men faktisk anbefales mindst tre mm dækmønster for optimal sikkerhed.

Nu du endelig har fat i dækkene, kan du kigge efter skader og ridser og slutte af med at give dem en omgang luft, så dæktrykket er korrekt.

Herefter er det en god idé at tjekke lufttrykket mindst én gang om måneden. Et korrekt dæktryk sikrer dig komfort, sikkerhed og effektiv kørsel, der sparer dig for en del penge på et år.

Vask og rengøring

I løbet af vinteren samler der sig snavs og salt i bilens lister og udvendige hulrum. Overvej derfor at starte med en tur i vaskehallen, og vælg her en vask med undervognsskyl, der gør bilen ren i de områder, du har svært ved at komme til. Herefter skal du dog selv i gang.

"Start med at åbne alle døre, frontklap og til bagagerummet. Støvsug hele kabinen og brug en klud til at tørre overfladerne i bilen af. Herefter kan du bruge kluden til at gøre rent, hvor vaskehallen ikke kunne komme til. Lad bilen stå et par timer med åbne døre og bagklap, så den bliver helt tør. Der kan nemlig også samle sig en del fugt i bilen hen over vinteren," siger Rasmus Boserup.

Fugten er vigtig at få ud. Dels ruster bilen nemmere, når den er fugtig. Dels har interiøret ikke godt af fugten i det hele taget, og samtidig kommer kabinen også til at lufte hengemt, så det er en god idé at få luftet godt ud.

Tjek lak, ruder og vinduesviskere 

Mens luft frisker bilen op, kan du kigge på et par ekstra ting. Tjek vinduesviskerne, der har været igennem en hård vinter med snavs, sjask og salt. Tjek gummiet for slid og skift viskerne, hvis de trænger.

Når viskerne er tjekket, er det tid til at gennemgå lak og bilruder for småskader og stenslag. Det kan være rigtig godt givet ud.

"Hvis du opdager skader, inden de udvikler sig, kan du spare mange penge, og det er meget billigere at udbedre et enkelt stenslag i ruden end at skifte den ud," siger Rasmus Boserup.

For lakkens vedkommende handler det om at få lidt lak på de småskader, som opstår. Der samler sig rust og snavs i huller, og der er større risiko for, at lakken krakelerer rundt om de små skader og udvikler sig, så der skal en større omlakering til.

Et par timer i forårsvejret gør bilen klar til solskin og varmere temperaturer. 

Mest Læste

Annonce