Det lyder så fornuftigt: Når bilen holder stille, slukker motoren helt automatisk.
Færre udstødningsgasser, mindre brændstofforbrug og et pænt klap på skulderen fra miljøet. Start-stop-teknologien har været standard i mange biler siden starten af 00’erne, men alt er ikke lutter grøn idyl under motorhjelmen.
Mange - både bilejere og mekanikere - klager over funktionen, som de mener tærer og i værste fald ødelægger bilens motor.
En læser har spurgt den hollandske avis AD's bilekspert, Niek Schenk, om han bør deaktivere funktionen, og det har ført til et interessant svar.
Niek Schenk forklarer, at teknologien er smart – men ikke uden bivirkninger. Når motoren stopper, forsvinder oliens smørende lag et øjeblik. Ved genstart risikerer man derfor ekstra slid på blandt andet krumtapakslen.
“Det er dokumenteret, at slid på motorens hovedlejer er steget i takt med udbredelsen af start-stop,” fortæller han.
For nogle bilister føles teknikken som en gene snarere end en gevinst. Bilen hakker, starter langsomt, og motorens konstante afbrydelser giver både lyd og vibrationer, der minder om et ældre køleskab med tømmermænd.
“Du kan godt slå funktionen fra manuelt – men det skal gøres ved hver køretur,” siger Schenk.
For de dovne findes dog en løsning: små USB-dongler, som kan sættes i bilens diagnoseport og deaktivere systemet permanent. Der findes også apps, der gør det samme.
Men før du shopper løs, bør du vide, at det ikke er helt lovligt. I Danmark kan det være både et miljø- og skattebrud, fordi bilens officielle godkendelse – og afgifter – bygger på, at start-stop er aktivt. Det kan desuden påvirke bilens fabriksgaranti.
Så måske er det alligevel bedst bare at lade bilen tage sine små pauser – også selvom det kilder lidt i nerverne hver gang motoren går ud i lyskrydset.