Blå blok vil skabe 25.000 nye job i landbruget

Det skal være nemmere at være landmand. Blå blok vil gøre op med en række snærende bånd for danske landmænd.

Der skal skabes flere job i landbruget og fødevaresektoren. Derfor vil Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti gøre det både nemmere og billigere at drive fødevare- og landbrugsvirksomhed i Danmark.

Det fremgår af en ny fødevare- og landbrugspakke med 16 konkrete forslag, som betyder, at landmænd må bruge mere gødning, randzonerne skal væk, og antallet af dyreenheder pr. hektar hæves fra de nuværende 1,4 til 1,7.

Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen, siger, at pakken skal munde ud i mere vækst og flere danske arbejdspladser.

- Landbrugs- og fødevaresektoren har et stort vækstpotentiale, som vi ikke udnytter i dag, fordi der er for meget bureaukrati, for strenge regler og for mange unødige omkostninger, siger han i en pressemeddelelse.

At der må være flere svin pr. hektar skal gøre det nemmere at være dansk svineproducent. Ifølge Finansministeriet vil alene den højere svineproduktion øge eksporten med 2,2 milliarder kroner og sikre 2000 nye arbejdspladser, skriver partierne om forslaget.

- Med alle forslagene har vi muligheden for at øge eksporten samlet med op mod 50 milliarder kroner og skabe op mod 25.000 arbejdspladser i løbet af de næste fem år. En væsentlig forudsætning for at opnå det er, at landmændene får mulighed for at gøde noget mere på markerne, siger Erling Bonnesen.

Og det er da også netop en udfasning af "de vidtgående danske særregler for gødning", som de tre partier peger på. Får landmænd lov til at gøde mere på robuste og holdbare jorde, kan Danmark producere flere og bedre fødevareprodukter, påpeger partierne i pakken.

- Vi kan og skal selvfølgelig levere fødevarer af høj kvalitet i samspil med natur og miljø, og derfor skal der målrettet regulering til. Samtidig skal vi udnytte den styrkeposition, Danmark har inden for økologi, siger fødevareordfører René Christensen (DF).

FAKTA: Sådan vil blå blok støtte landbruget

Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti vil gøre det nemmere at være landmand. 

Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti vil give landmænd lov til at gøde mere, have flere svin pr. hektar og fjerne randzoner. Det fremgår af et forslag om en fødevare- og landbrugspakke fra de tre partier:

- Landmænd skal have lov til at gøde mere.

- Svineproducenterne skal have lov til at have flere svin pr. hektar jord. I dag må landmændene producere, hvad der svarer til 1,4 dyreenheder pr. hektar jord. De tre partier vil have det hævet til 1,7.

- Det generelle randzonekrav afskaffes. Randzoner kan dog stadig bruges i en målrettet regulering gennem aftaler med den enkelte lodsejer.

- Danske landmænd skal have lov til at bearbejde jorden inden 1. november, som i dag er en dansk særregel.

- Det skal maksimalt tage et halvt år at behandle miljøgodkendelser.

- Det skal undersøges, hvad danske særregler koster.

- Staten yder i dag et årligt tilskud over finansloven til kødkontrol på de små slagtehuse, der slagter færre end 30.000 slagtedyr-enheder pr. år. Dette loft hæves til 35.000 enheder. 

- De risikovillige etableringslån til landbrug skal også omfatte fiskerierhvervet.

Kilde: Forslag til folketingsbeslutning om fødevare- og landbrugspakke fra Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti.

 

Emneord: Landbrug, Landbrug & Fødevarer, Blå blok, FV2015
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.11.15
  Løft til landbruget skaber vækst i hele Danmark

  Når landbruget får lov til at vokse, kommer det især landdistrikterne til gode. Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen løfter i forbindelse med præsentationen af Vækst og udvikling i hele Danmark lidt af sløret for indholdet i den kommende fødevare- og landbrugspakke.

 • 09.10.15 Bæredygtighed
  Boom i det økologiske areal

  124 nye økologiske landmænd har netop søgt tilskud til deres marker. Dermed vokser det økologiske areal med godt 22.000 hektar efter flere års stagnation.

 • 17.06.15 Politik
  Sundhedsudgifter løber løbsk for 1,2 mia. kr

  Sundhedsområdet står til at blive den store vinder efter valget. Men det skal gå hånd i hånd med bedre styring, siger rådmand Jette Skive, der vil have et opgør med kommunernes manglende mulighed for at styre økonomien på sundhedsområdet.

 • 15.06.15 Politik
  Danmark i balance – Husk fundamentet

  Det nordjyske Kommunekontaktråd, KKR Nordjylland, har sendt et åbent brev til de nordjyske folketingspolitikere. "Husk fundamentet" lyder budskabet.

 • 12.06.15 Politik
  Verdens vådeste valgmøde i Greve Svømmehal

  Tirsdag den 16. juni kan du møde de lokale toppolitikere til en sund, skarp og sjov debat i Greve Svømmehal. Alle er meget velkomne, og der er gratis adgang.