Hvorfor skal de Nordjyske landkommuner bløde på en mangelfuld kommunal udligning?

Politik

08/10/2018 14:12

Anne Honoré Østergaard

Mange kommuner står til milliontab med nye regnemetoder. Derfor skal der kæmpes for et nyt og mere simpelt og rimeligt kommunalt udligningssystem i Danmark.

I det nye Folketing skal der virkelig kæmpes for et nyt og mere simpelt og rimeligt kommunalt udligningssystem i Danmark.

Allerede tidligt i 2018 så man i regeringen, at der ville opstå nogle store skævheder i det nuværende udligningssystem fra budgetåret 2019. Her ville f.eks. de kommuner med mange seniorer mellem 65 og 84 år, modtage færre udligningsmidler end hidtil.

Det kommunale udligningssystem skal på baggrund af en masse meget indviklede kriterier og parametre, sikre en udjævning af forskellene i kommunernes økonomiske muligheder. Alle kommuner i Danmark skal mere eller mindre kunne tilbyde den samme service, - man tager altså noget fra de kommuner, der ikke er så udfordret på parametrene og giver til de kommuner, der er mere udfordret på de samme parametre.

Beregningsparametrene er bare så indviklede, at kommunerne har meget vanskeligt ved selv at vurdere betydningen for den enkelte kommune.

Mariagerfjord kommune er i år eksempelvis særligt hårdt ramt af den opståede skævhed. Her mente Økonomiudvalget i første omgang, at der maksimalt ville mangle 30 millioner kroner i budgettet for 2019, men på et ekstraordinært møde her i sommeren, blev beløbet rettet til 81 millioner kroner, for til sidst at ende med at kommunen skulle finde besparelser for i alt 123 millioner kroner. Det svarer til 6 procent af kommunens samlede driftsbudget.

Vores nuværende Venstre ledede regering forsøgte derfor allerede i marts med et forslag om et nyt udligningssystem, der skulle bringe mere rimelighed i forholdene kommunerne imellem.

Socialdemokratiet viste sig imidlertid som et parti, der ikke vil de overvejende landkommuner, der er udfordret på beregningskriterierne i udligningsordningen. De optrådte meget taktisk, og nægtede at levere stemmer til et nyt udligningssystem. Resultaterne af det udeblevne forlig har nu vist sig som i Mariagerfjords eksempel. Her har kommunen i 2019 budgettet måttet ”skære ind i benet” på den kommunale velfærd og har endda set sig nødsaget til at forhøje kommuneskatten.

Regeringen har nu forsøgt sig med et nyt initiativ. Her vil vi komme de trængte kommuner i møde med en overgangsordning indtil et nyt udligningssystem er kommet på plads. Med initiativet vil de kommuner, der er hårdest ramt af den mangelfulde udligning komme til at modtage i alt 1,4 mia. kr. over 2 år. I Nordjylland vil det blive til ca. 130 millioner, hvor Mariagerfjords andel af dette beløb vil, såfremt det vedtages i Folketinget, blive ca. 15 mil. Kr. Beløbene dækker jo langt fra tabet, men er dog et plaster på såret.

Jeg håber virkeligt, at Socialdemokratiet nu kan finde ”det kommunale hjerte” frem og vil lægge stemmer til dette initiativ, så nogle af skævhederne kan blive udlignet.

Socialdemokraterne har desværre i mange år vist, at de ikke ville kommunerne. I den Socialdemokratisk ledede regering fra 2011-15 skar de kommunernes budget med 3.5 mia. kr. I Venstre har vi derefter gået en anden vej og stået på kommunernes side. Siden 2015 har vi løftet kernevelfærden markant, og vi har styrket kommunernes økonomi. Helt konkret er den aftalte serviceramme foreløbig løftet med 2,5 mia. kr. Kommunerne har altså fået flere penge til den borgernære velfærd. Det er penge kommunerne kan bruge på mere velfærd som eksempelvis daginstitutioner, folkeskoler og ældre.

Til det kommende valg til Folketinget, er det derfor vigtigt at styrke Venstre. Vi vil gøre vores til, at kommunerne kommer i centrum, og at vi lægger uenighederne til side og finder en langtidsholdbar udligningsløsning, som alle landets kommuner kan leve med.

Mest Læste

Annonce