Nyhedsbrev 2
100.000 mennesker læser med hver måned. Skal du være den næste?
Det er gratis
Ofte koster projekter millioner og succeskriterierne er sat lavt. Eksempelvis har nabokommunen Tønder i december 2017 fået 5.2 mio. i støtte fra Socialstyrelsen til at aktiverere 25-30 ud af 110 udsatte kontantshjælpsmodtagere i projektet "Ny kurs - på vej til job".
Projektet i Tønder involverer 10 projektansatte i to år, og projektlederen oplyser til DenOffentlige, at opstarten blev forsinket, så man har endnu ikke nogle resultater, der kan deles fra projektet. Til gengæld har projektet været præsenteret på årets største job-konference, nemlig KLs Jobcamp, som senest blev afholdt i november sidste år.
I Aabenraa fortæller Jobcenterchef Henrik Kærgaard via email, at projekt Unge på Toppen er en overskudsforretning for kommunen men understreger samtidig, at "en ting er kommunens økonomi, noget helt andet er deltagernes øgede selvværd og selvtillid ved dels at gennemføre projektet og 'touren', men samtidig også opnår at blive en del af et arbejdsfællesskab på en virksomhed - til glæde for dem selv og virksomheden."
Selve økonomien i projektet er mellem 50-60.000 kroner per deltager mens kommunen har en årlig omkostning på ca 85.000 per unge borger på kontanthjælp.
"Udgiften til KIK-projektet pr. deltager er således 'tjent' hjem, når borgeren har været i job i 6-7 måneder," skriver jobcenterchefen til DenOffentlige.
Beskæftigelsesprojekter for millioner
Målsætningen for beskæftigelsesprojekter er, at deltagerne bliver såkaldt selvforsøgende, og der er mange projekter igang i hele landet ligesom flere kommuner er igang med såkaldt frikommuneprojekter. Udviklingen kommer i forlængelse af de senere års betydelige fokus på aktivere langtidsledige og dermed få borgere fra offentlig forsørgelse til selvforsørgelse. Det vil sige at de enten er ude på arbejdsmarkedet eller er på uddannelse.
Projektet med cykelturen er en del af Aabenraa Kommunes investeringsstrategi på kontanthjælpsområdet, KIK, hvor kommunen siden 2016 har investeret målrettet i indsatser, der hjælper ledige væk fra kontanthjælp. I første fase var målsætningen af invester 68 millioner kroner i indsatser, der kunne halvere antallet af aktivitetsparate borgere på kontanthjælp inden udgangen af 2018. Den målsætning blev opfyldt i februar 2018, hvorefter kommunen forstærkede sin indsats med en investering på yderligere 60.5 millioner kroner. I dag har kommunen fokus på otte spor i sin indsats, og cykelprojektet er et af dem, der har haft stor succes, fortæller projektkoordinatoren.
"I 2017 målte vi tallene d. 31.12.17 og hvis vi måler på dem nu er 3 midlertidigt tilbage på offentlig forsørgelse, men der er lagt plan for at komme ud hurtigst muligt. 2018 projektet er ligeledes blevet målt d. 31.12.18 og igen da kommunen lavede pressemeddelsen," fortæller projektkoordinator Camilla Pedersen fra Aabenraa Kommune.
Hun fortæller at projektet udvikles og justeres en smule år for år for at lære af erfaringerne og tilpasse det den gruppe unge, der deltager. Sidste år var den første udgave, hvor fire veteraner fra Forsvarets Veterancenter var med på turen for at være mentorer for de unge deltagere. I løbet af foråret skal deltagerne i individuelle praktikforløb på virksomheder i Aabenraa Kommune, inden projektet kulminerer i juni med cykelturen fra Aabenraa til Alpe d'Huez.
Den tredje udgave af Unge på Toppen er netop gået igang.