Brancheforening til Forenede Service: Dybt skadelig situation

Ledelse

08/9/16 7:17

Nick Allentoft

Flere års afsløringer af Forenede Service vender tilbage. Brancheforening er ved at miste tålmodigheden efter tidligere adm. dir., kommer med nye alvorlige anklager.
"Enhver anstændig og ordentlig servicevirksomhed må tage kraftigt afstand fra de eksempler på udnyttelse og bedrag af illegal udenlandsk arbejdskraft, som Politiken har beskrevet i artikler de seneste dage. Det er dybt skadeligt for vores fælles branches omdømme."

 

Så skarpt lyder det i en medlemsmail fra formand Jørgen Utzon i den brancheforening, som Forenede Service er medlem af. Det er Servicebranchens Arbejdsgivere (SBA), der nu melder ud, at tålmodigheden er ved at være opbrugt.

"Det skal ikke være nogen hemmelighed, at der gennem de seneste år har været en tæt dialog mellem SBA’s bestyrelse og Forenede Service om den oprydning, som har været foretaget i virksomheden af kritisable forhold i forbindelse med underleverandører. Oprydningen i disse forhold har været forudsætningen for, at Forenede Service har kunnet fortsætte som medlem af SBA. SBA’s bestyrelse vil også fremadrettet have en tæt dialog med virksomheden for at sikre os, at oprydningen fortsætter under virksomhedens nye ledelse," fremgår det af medlemsmailen.    Det skandaleramte medlem bliver samtidig bedt om at redegøre for situationen.   "Vi har således allerede bedt Forenede Service om en redegørelse for de aktuelle forhold i virksomheden. Jeg er i den forbindelse glad for, at koncernchef Carsten Clement har tilkendegivet over for mig, at virksomheden stadig agter at tage aktiv del i SBA’s arbejde for at sikre en lødig og seriøs branche. Det vil vi holde dem oppe på!"   SBA har i årevis lagt ører til skandaler om Forenede Service, hvor særligt Fagbladet 3F har leveret den ene afsløring efter den anden. Det fik i 2012 virksomheden til at ansætte den respekterede topleder Steen Gede som administrerende direktør. Han indledte straks et målrettet oprydningsarbejde og forstod betydningen af, at holde branchekollegerne orienteret gennem SBA.

Velfærdsstat eller velfærdssamfund

Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.

Følg artikler og indlæg på temasiden her

 

- Steen Gede sad i brancheforeningens bestyrelse og underrettede os løbende om de initiativer, som han gennemførte – herunder at han opsagde alle selskabets underleverandører. Det har vi været meget positive over for og har kunnet følge på nærmeste hold, siger Jørgen Utzon

  Gede: Der er ikke ryddet op Men nu stiller Steen Gede stort spørgsmålstegn ved, om Forenede Service rent faktisk har ryddet op i blandt andet brugen af underbetalt arbejdskraft, der blev indkvarteret under slavelignende vilkår. 

- Med en enkelt undtagelse er alle, som jeg ansatte, røget ud, efter jeg blev fyret – og de digitale systemer, som jeg satte i gang for at stoppe muligheden for at fuske, har Forenede Service lukket ned. I stedet har firmaet genoptrykt alle blokkene med lønsedler, fortalte Gede forleden til Fagbladet 3F. 

Steen Gede erkender, at han samtidig med den fornyede kritik har planer om at starte en konkurrerende virksomhed til Forenede Service, hvor han både har været først bestyrelsesmedlem og senest administrerende direktør i koncernen, der er en af Danmarks største rengøringsvirksomheder. Det var hans ansvar at rydde op efter offentligheden i 2011 fik kendskab til svindel og snyd med ansættelsen af underleverandører på slavelignende vilkår. 

Ifølge Fagbladet 3F blev Steen Gede fyret i sommeren 2015. 

- Men inden opsigelsesperioden udløb, kom de og sagde, at de rev fyresedlen i stykker. De havde brug for mit navn over for Dansk Industri og omverdenen, siger Steen Gede til Fagbladet.

  Ny ledelse med solid erfaring I februar i år stoppede Steen Gede så endeligt med at arbejde for rengøringskoncernen, som han i dag mener er tilbage i gamle arbejdsmetoder. I januar offentliggjorde Forenede Service så navnet på afløseren for Steen Gede, men sagde ikke et ord om flere år med skandaler. Tværtimod.    ”Med Hans Fog får vi en mand i spidsen for Forenede Service, som er helt fortrolig med virksomhedens strategi, mål, kultur, forretningsgange og potentiale. Samtidig tiltræder han stillingen med en stor portion erfaring i bagagen og fingeren på pulsen i servicebranchen og i erhvervslivet generelt. Ligesom han har den helt rette indgang til kundepleje og vores udvidede fokus på kvalitet i vores ydelser og services,” forklarede koncerndirektør i Forenede Carsten Clement ifølge en pressemeddelelse fra virksomheden. 

Den nye topchef fortalte selv, hvor stor indsigt han har i virksomhedens arbejdsmetoder. 

”Der er ikke mange forretningsstrategiske dispositioner og udviklingsprojekter gennem de sidste 20 år i Forenede Service, som jeg ikke har været med inden over,” lød det fra Hans Fog.    Den alvorlige kritik fra Steen Gede og Forenede Service opførsel og udmeldinger i år, skaber væsentlig tvivl om, hvorvidt virksomheden rent faktisk har ryddet op i de skandaløse forhold. Skandalerne har stået på i årevis, og nu erkender SBA's formand, at sagen påvirker hele branchen. SBA har et oprydningsarbejde foran sig primært foranlediget af skandalerne omkring Forenede Service.
  "I bestyrelsen vil vi fortsat arbejde for, at servicebranchens omdømme bliver forbedret. Det er senest sket ved, at vi har strammet yderligere op på Servicenormens krav. Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at hjælpe vores medlemmer til at opføre sig ordentligt og anstændigt. Vi arbejder med dialog, oplysning, kritik og – ultimativt – eksklusion fra vores fællesskab. Vi er således indstillet på at drage konsekvenserne, hvis det viser sig, at servicenormens krav brydes – uanset hvem der måtte gøre dette," skriver Jørgen Utzon i sin mail til medlemmerne.    Første afsløringer i 2012 - af Fagbladet 3F I november 2015 fortalte Gede på en YouTube-kanal fra et af ministerierne om, hvordan Forenede havde afsløret svindlen og misbruget af arbejdskraft importeret fra Rumænien. Dengang pegede Gede på, at myndighederne gør for lidt. Se hans fortælling her.

 

Fagbladet 3F har lavet tre videoer, hvor de taler med nogle af de underbetalte ansatte i Forenede Service.

Fagbladet 3F har tidligere interviewet nu afdøde stifter og koncerndirektør for Forenede koncernen, Peer Krogh, om sagerne. Se interviewet her.

 

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce