101 påbud: Stressbombe på landets sygehuse

Velfærd

16/04/2015 23:19

Suleman Haider

Sygeplejersker siger op og går ned med stress. Læger overfaldes. Det skriver Avisen.dk. Arbejdsforholdene for sygeplejersker og læger på landets sygehuse er lige nu så barske, at Arbejdstilsynet efter bare et års målrettede kontroller mod dårligt psykisk arbejdsmiljø har bedt sygehusledelserne om at rette op på alvorlige problemer hele 101 gange.

Det viser Avisen.dk’s gennemgang af aktindsigter i Arbejdstilsynets påbud og strakspåbud til landets sygehuse i det forgangne år.

Stresset personale, der skal nå alt for mange opgaver på alt for kort tid, står for næsten halvdelen af alle påbud.

Og det er på ingen måde småting, der udløser påbud, understreger tilsynschef i Arbejdstilsynet, Thomas Nygaard Christensen.

- Vi har kortlagt nogle alvorlige problemstillinger i det psykiske arbejdsmiljø på en række af de besøgte virksomheder, og det reagerer vi på, siger han til Avisen.dk.

Tirsdag skrev Avisen.dk om et af de mange påbud. En sygeplejerske, der passer telefonerne på vagtcentralen i Aalborg, besvimede på jobbet efter længere tids massivt arbejdspres.

Arbejdspresset lige nu bør tages alvorligt, lyder det næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Dorte Steenberg.

- De beretninger, jeg får fra tillidsrepræsentanter, tegner et mønster. Der er alt for travlt, og der er afdelinger, hvor der simpelthen er kaos, siger Dorte Steenberg til Avisen.dk.

Tage Søndergaard Kristensen, der er sociolog, dr.med og tidligere professor ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og i dag er uafhængig forsker siger til Avisen.dk:

- Man kan kritisere sygehusene for ikke at gøre en særlig indsats for arbejdsmiljøet på det medicinske område. Der er generelt ikke meget politisk bevågenhed på området.

Også landets læger er bekymrede for dagligdagen på sygehusene.

- Jeg er rigtig ærgerlig over, at det er nødvendigt at give så mange påbud. Man burde indrette organisationen således, at man som medarbejder ikke skulle føle sig truet eller usikker ved at gå på arbejde, siger Camilla Ratchke, der kalder det sørgeligt, at der først bliver sat fokus på sundhedspersonalets hverdag, når Arbejdstilsynet giver påbud over for Avisen.dk.

Og konsekvenserne af de alarmerende tilstande på landets sygehuse breder sig ikke bare til personalet.

Avisen.dk’s aktindsigter viser også, at de danske patienter lider under det belastede psykiske arbejdsmiljø. På Sygehus Thy-Mors er personalet eksempelvis så presset af overbelægning, at de selv mener, at sygehuset ikke er patientsikkert.

Det er langt over grænsen for, hvad man bør acceptere, mener Morten Freil, direktør for Danske Patienter, der repræsenterer mere end 870.000 patienter.

- Vi ved, at der er et stigende problem i forhold til overbelægning. Det er dokumenteret, at overbelægning fører til flere fejl, siger Morten Freil til Avisen.dk

Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner, forklarer at man er underlagt stramme budgetter i sundhedssektoren. Men selv med flere midler, kan man ikke undgå at få påbud.

- Der er steder, hvor den permanente belastning er så barsk, at vi skal tage det alvorligt. Vi har sygehusledelser med ansvar til at sørge for at vurdere, hvor en ekstraordinær situation kræver, at der bliver gjort noget, siger han til Avisen.dk.

 

 

 

Mest Læste

Annonce