2015 var det varmeste år siden 1880

Bæredygtighed

21/01/2016 08:42

Nick Allentoft

2015 det varmeste år i verden siden 1880 og slog dermed også den tidligere varmerekord fra 2014.

Adskillige prognoser har forudsagt, at 2015 ville blive det varmeste år på kloden nogensinde. Nu bekræfter amerikanske forskere, at det blev det.

Ikke alene var 2015 det varmeste år på Jorden, siden man begyndte at måle temperaturerne i 1880. Også margenen ned til de seneste målinger er den største nogensinde.

Det viser nye beregninger fra den amerikanske rumfartsorganisation Nasa og den offentlige forskningsinstitution National Oceanic and Atmospheric Adminitration (Noaa) ifølge Reuters og AFP.

- Siden 1997, som på det tidspunkt havde varmerekorden, har 16 af de efterfølgende 18 år været varmere end 1997, står der i rapporten fra Noaa ifølge AFP.

Sidste år lå temperaturen ved jordens overflade i gennemsnit 0,9 grader over det globale gennemsnit for det 20. århundrede.

Hidtil er 2014 blevet målt til det varmeste år, siden målingerne begyndte. At temperaturen fortsat er steget skyldes ifølge forskere fra Nasa og Noaa med stor sandsynlighed to ting: 

Den menneskeskabte globale opvarmning og El Niño, der er et naturligt forekommende vejrfænomen, som opstår omkring hvert andet til syvende år.

- Klimaændringer er vores generations udfordring, siger Nasas administrerende direktør, Charles Bolden, ifølge AFP.

- De nye beregninger skulle gerne få de politiske beslutningstagere op af stolen. Nu er det på tide at handle på klimaet, siger han.

Ifølge beregningerne fra Nasa og Noaa er det især Mellemamerika og den nordlige halvdel af Sydamerika, der har kunnet mærke de særligt høje temperaturer sidste år.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce