2016 er det dødeligste år på Middelhavet nogensinde

Bæredygtighed

28/10/2016 10:07

Nick Allentoft

Rekordmange flygtninge har i år mistet livet i forsøget på at nå Europas kyst via Middelhavet, siger FN.

Mindst 3800 mennesker er druknet i Middelhavet i år.

Dermed er 2016 det dødeligste år på Middelhavet nogensinde, meddeler FN's Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, ifølge dpa og AFP.

Den dystre milepæl er nået onsdag, efter at flere lig er bjærget fra bunden af en gummibåd på havet. Det bekræfter William Spindler, talsmand for FN-organisationen.

- Vi kan bekræfte, at mindst 3800 mennesker er blevet rapporteret omkommet eller forsvundet i Middelhavet indtil videre i år. Det gør dødstallet i 2016 til det højeste, der nogensinde er målt her, siger han til AFP.

I løbet af hele 2015 mistede 3771 mennesker livet på den farefulde færd.

Ifølge William Spindler er det værd at bide mærke i, at tallet er steget eksplosivt i forhold til, hvor mange mennesker der har begivet sig ud på rejsen.

- Det her er med længder det værste, vi nogensinde har set i Middelhavet. Du kan sige, at dødsraten er tredoblet, sagde han tirsdag til Reuters.

Han henviser til, at tre gange så mange mennesker dristede sig ud på den farlige rejse i 2015 i forhold til i år. I løbet af sidste år forsøgte cirka en million mennesker at nå Europas kyster. I år er tallet indtil videre 327.800.

En aftale mellem EU og Tyrkiet i marts om ruten til Grækenland har ifølge UNHCR gjort vandruten fra Libyen til Italien til hovedåren for trafikken med flygtninge og migranter.

Menneskesmuglere sender tusindvis af mennesker ud fra den libyske kyst i oppustelige både proppet til randen.

Tirsdag blev 25 lig fundet i en båd på havet, mens 246 andre blev reddet i land. Det oplyser Læger Uden Grænser i en pressemeddelelse.

- 25 ofre, der formodes at være omkommet på grund af indånding af brændstof, blev fundet i en blanding af havvand og benzin i bunden af båden, siger Michele Telaro, der var med til at koordinere aktionen.

- Det tog os tre timer at bjærge 11 af ligene, fordi blandingen af benzin og vand er så potent, at vi ikke kunne opholde os i båden i længere tid ad gangen. Det var forfærdeligt, siger Telaro videre i pressemeddelelsen.

/ritzau/

 

 

Mest Læste

Annonce