53 lande skaber optimisme ved klimatopmøde

Bæredygtighed

29/11/2015 20:14

Nick Allentoft

En ny aftale om klimaet i Commonwealth øger chancerne for succes ved klimamøde i Paris.

En ny aftale om klimaet mellem de mere end 50 lande i Commonwealth, der omfatter 1,8 milliarder af verdens indbyggere (heriblandt godt 1,1 milliarder i Indien), har gjort det mere sandsynligt, at der blive opnået konkrete resultater ved klimatopmødet i Paris.

Det fastslår en erklæring fra de 53 lande i organisationen, som hovedsageligt består af Storbritannien og dets tidligere kolonier.

- Den kendsgerning, at vi har nærmet os hinanden så meget og næsten enstemmigt i en meget fokuseret erklæring om klimaforandring, forbedrer mulighederne for succes ved COP21, siger Maltas premierminister, Joseph Muscat, som i weekenden var vært for et Commonwealth-topmøde.

De 53 lande udtrykker "dyb bekymring" over, at truslerne på den stadigt varmere planet truer lande meget forskelligt - uden nogen proportionalitet.

Commonwealth vedtog på topmødet at oprette et klima-finanscentrum, som skal hjælpe mindre lande med en mere effektiv indsats mod følgerne af klimaforandringer.

- Klimaforandringer forener os. De placerer os alle i samme kano. Hvis en stor bølge kommer, så bliver vi alle skyllet væk med den, siger præsident Baron Waqa fra Nauru.

- Det er et spørgsmål om liv eller død, understreger han.

Familien af Commonwealth-lande, der repræsenterer omkring en tredjedel af verdens befolkninger, har lovet, at de i fællesskab vil kræve en "ambitiøs" og "juridisk-bindende" aftale i Paris, hvor klimatopmødet indledes mandag. 

Der er dog et medlemsland i Commonwealth som har taget forbehold, men det er ikke oplyst, hvilken nation det er.

Storbritannien, Canada, Australien, New Zealand og Sydafrika var Commonwealths fem oprindelige medlemmer i Traktaten fra Westminster i 1931. Regeringscheferne fra medlemslandene mødes i princippet hvert andet år.

De fleste af Commonwealths medlemmer er udviklingslande.

/ritzau/AFP 

Mest Læste

Annonce