Advokat anmelder vidner i Solhaven-sag for at lyve

Ledelse

09/03/2015 15:17

Nick Allentoft

En gennemgang af dommen i den omfattende Solhaven-sag får advokat til at varsle politianmeldelser på stribe.

Op mod 20 personer bliver inden for de næste par uger anmeldt til politiet for at lyve i retten eller for at have foretaget falsk anmeldelse i sagen om opholdsstedet Solhaven. Det oplyser advokat Niels Fjeldberg til Ritzau.

Han repræsenterer tidligere forstander på Solhaven Søren Virenfeldt og 10 af 11 frifundne tidligere ansatte, som i januar alle blev frifundet i den enorme sag.

Frifindelsen kom knap to år efter, at der blev rejst tiltale i sagen, og flere end 140 vidner blev afhørt gennem mere end 50 retsmøder, før sagen blev afgjort.

- Jeg har gået dommen igennem med tættekam, og i de forhold, hvor retten direkte har tilsidesat vidneforklaringer, vil der blive foretaget anmeldelse om afgivelse af falsk forklaring for retten, siger Niels Fjeldberg til Ritzau.

                  Læs mere om Solhaven-sagen her

Advokaten understreger, at han i sin anmeldelse ikke bare skyder med spredehagl mod dem, der under sagen har vidnet til ugunst for de tiltalte. 

- Det her handler ikke bare om, at det er ord mod ord. Retten har flere steder i dommen direkte tilsidesat forklaringer som utroværdige. Blandt andet har retten tilsidesat en forklaring fra et vidne om en episode, som vidnet ikke har kunnet se fra det sted i bygningen, hvor han befandt sig, siger Niels Fjeldberg.

Ifølge Niels Fjeldberg vil anmeldelserne både rette sig mod personer, som har optrådt som forurettede i sagen, og mod tidligere beboere på Solhaven samt tidligere ansatte. Han ønsker dog ikke at sætte navn på, hvem der bliver anmeldt.

- Det må være op til politiet at behandle anmeldelserne, og hvis politiet ikke finder grundlag for at rejse en sag, så vil det være meget dårlig stil at hænge nogen ud med navn på forhånd, siger Niels Fjeldberg.

Advokaten oplyser desuden, at der er en række erstatningskrav på vej i sagen. Erstatningskravene vil omfatte blandt andet tabt arbejdsfortjeneste, tab af stilling og tort.

Han vil ikke oplyse nærmere om, hvor store erstatninger de frifundne vil forlange. Dog oplyser Niels Fjeldberg, at det samlede beløb skal opgøres i millioner.

Solhaven-sagen har væren en bekostelig affære for samfundet. Regningen løber op i 10 millioner kroner til forsvarere for de tiltalte og til bistandsadvokater for de unge. Dertil kommer rettens, politiets og anklagemyndighedens udgifter.

OVERBLIK: Den langtrukne sag om Solhaven 12 personer var gennem knap to år under anklage for vold mod unge på opholdsstedet Solhaven.

Op mod 20 personer bliver inden for de næste par uger anmeldt til politiet for at lyve i retten eller for at have foretaget falsk anmeldelse i sagen om opholdsstedet Solhaven, oplyser advokat Niels Fjeldberg mandag.

Det langstrakte sagsforløb:

*Retten i Aalborg frifandt 28. januar den tidligere forstander og 11 tidligere ansatte på opholdsstedet Solhaven i Farsø, som var tiltalt for vold, ulovlig tvang og mishandling. Statsadvokaten har besluttet, at dommen ikke skal ankes, og der er derfor tale om en endelig dom.

* Solhaven blev etableret i 1987. Opholdsstedet voksede og blev efterhånden en stor lokal arbejdsplads med over 300 ansatte.

* I 2009 udgav to forskere bogen "Pædagogik fra Farsø". Arbejdet med udstødte unge hvilede på tålmodighed, uudtømmelig barmhjertighed og urokkelig fasthed, lød det.

* I juni 2011 anmeldte Vesthimmerlands Kommune institutionen til politiet for vold mod en anbragt. I efteråret kom Solhaven under skærpet tilsyn.

* I december 2011 kritiserede Børnerådet de metoder, som blev anvendt.

* Forstander Søren Virenfeldt blev klokken 10.15 19. april 2012 anholdt af politiet. Han blev fremstillet i grundlovsforhør dagen efter i Retten i Aalborg.

* Dommeren fastslog i sin kendelse, at der ikke var begrundet mistanke om, at Virenfeldt havde begået vold eller andre forbrydelser mod anbragte unge.

* 22. marts og 17. maj 2013 rejste Nordjyllands Politi tiltale mod Søren Virenfeldt og 11 ansatte.

* Tiltalen drejede sig om 72 forskellige forbrydelser. Dertil kom et punkt, hvor forstander Søren Virenfeldt blev anklaget for at være ansvarlig for og dække over de ansattes vold.

* I alt 20 unge var nævnt som ofre i sagen.

* Samtlige tiltalte nægtede sig skyldige gennem hele sagen. Ingen af dem er uddannede pædagoger.

* I august 2013 indgav Solhaven konkursbegæring.

* Retssagen forløb over flere end 50 retsmøder fra 2. september 2013 og frem til 28. januar 2015. Undervejs er cirka 150 vidner blevet afhørt. 

Kilder: Blandt andet retsmøder, anklageskrifter og Solhaven.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce