Afdækning af læge-frås belønnes med Cavling-prisen

Ledelse

09/01/2015 23:40

Nick Allentoft

Jyllands-Postens Morten Pihl får Cavlingprisen for afsløring af overlægers misbrug af forskningsmidler. Pihl har tidligere fået prisen for sine afsløringer i Farum-skandalen.

Årets Cavlingpris - dansk journalistiks fornemmeste pris - går til Jyllands-Posten. 

Avisens journalist Morten Pihl får tildelt hæderen for serien "Lægernes store tag selv-bord" om danske overlægers misbrug af forskningsmidler til private formål og manglende kontrol med brugen af forskningsmidlerne.

Formanden for Cavlingkomiteen, Kirsten Pilgaard, fremhæver blandt andet Morten Pihls vedholdenhed, som har ført til mere end 100 artikler om sagen:

- Cavlingprisen 2014 går til en journalist, der ikke accepterer et nej. En journalist, der har knoklet for at finde den rette dokumentation. 

- Og som fair og ikke mindst grundigt har beskrevet, hvordan en kreds af magthavere har følt sig hævet over almindelig sund fornuft og moral, siger Kirsten Pilgaard.

Morten Pihl har en gang tidligere - i 2002 - vundet Cavling-prisen for de afsløringer, der førte til Peter Brixtoftes fald som borgmester i Farum.

Også denne gang har det været et helt usædvanligt omfangsrigt frås, som er i centrum for sagen, der har ført til, at Rigshospitalet har politianmeldt fem overlæger for svindel.

Københavns Politi har nu rejst tiltale mod en fremtrædende overlæge for bedrageri og underslæb af særlig grov beskaffenhed for cirka 2,8 millioner kroner. 

Overlægen har ifølge anklageskriftet blandt andet brugt forskningsmidler til mærkevaretøj, private ferier, middage, ure og fisketure.

- Du har gang på gang forsøgt at bryde igennem en mur af tavshed fra lægerne og cheferne i en sag, som systemet forsøgte at skjule for dig.

- De brød sig ikke om, at du afslørede, at deres læger snød. Og de brød sig slet ikke om, at du afslørede, at de ikke havde hånd i hanke med forbruget af pengene, der skulle gå til forskning, siger Kirsten Pilgaard og tilføjer:

- På hospitalet var der en syg kultur, som ingen gjorde noget ved - de forsøgte sågar at pynte på bilag, du søgte aktindsigt i.

Cavling-prisen er den mest prestigefyldte pris, som danske journalister kan hædres med. Prisen bliver uddelt af Cavling-komitéen, der er udpeget af Dansk Journalistforbund.

Den uddeles hvert år i januar til "en journalist eller en gruppe af journalister i samarbejde, der i særlig grad har udvist initiativ og talent i det forløbne år", hedder det.

Vinderen modtager 20.000 kroner og en statuette, som forestiller Journalistforbundets stifter, journalist og forfatter Henrik Cavling.

 

FAKTA: 10 års modtagere af Cavlingprisen Her er de seneste 10 års modtagere af den fornemmeste pris i dansk journalistik, Cavlingprisen.

2014: Morten Pihl, Jyllands-Posten, for i serien "Lægernes store tag selv-bord" at afdække danske overlægers misbrug af forskningsmidler til private formål og den manglende kontrol med brugen af forskningsmidlerne.

2013: Jeppe Gaardboe, Frederik Brun Madsen, Søren Kristensen, Michael Klint og Steen Jensen, DR, for i en dokumentarserie at have afsløret, at skatterådgivere i veletablerede banker og virksomheder har vejledt ulovligt om brug af skattely.

2012: Asbjørn With, Nordjyske Medier, for i over 130 artikler at have kulegravet Rebild Kommunes svigt i sager om sexmisbrug, tvangsfjernelser og hjælp til handicappede.

2011: Ulrik Dahlin, Anton Geist, Information, for journalisternes flere end 100 artikler, hvori de har påvist, hvordan op mod 500 unge statsløse systematisk fik frataget deres ret til dansk statsborgerskab i strid med Danmarks internationale forpligtelser.

2010: Lars Nørgaard Pedersen, Asger Westh og fotograf Stine Larsen, Jyllands-Posten, for featureserien "Hjem fra krigen", der er et tankevækkende indblik i fysisk og psykisk lemlæstede soldaters tilværelse, efter at de er vendt hjem fra krig.

2009: Jesper Tynell, DR, for i radioprogrammet Orientering på P1 at dokumentere, hvordan tidligere beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) og hans ministerium brød loven, bestilte misvisende tal, slettede belastende dokumenter og vildledte Folketinget.

2008: Morten Frich, Morten Crone og Jesper Woldenhof samt fotojournalist Erik Refner, Berlingske Tidende, for i serien "Forbrydelsen" at have påvist store mangler i politireformen.

2007: Journalist Peter Øvig Knudsen for hans bøger om Blekingegadebanden.

2006: Olav Hergel og fotojournalist Miriam Dalsgaard, Politiken, for deres artikelserie fra asylcentret Kongelunden ved København om de forhold, som flygtninge - og især deres børn - lever under.

2005: Christian Andersen og Michael Klint, DR, for dokumentaren "Hævet over mistanke" om politifolk, der var medskyldige i et dødsfald og en statsadvokat, der holdt hånden over dem.

Kilde: Dansk Journalistforbund

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce